Hlavní obsah

Nikdy neustoupíme, prohlásil v projevu Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin v krátkém novoročním projevu uvedl, že na světě neexistuje síla, která by mohla rozdělit Rusy. V předtočeném poselství, které se vzhledem k časovým pásmům nejprve vysílalo na ruském Dálném východě, rovněž tvrdil, že Rusko nikdy neustoupí a že rozvoj země nelze zastavit.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během svého novoročního projevu v Moskvě

Článek

Putin se v poselství obrátil rovněž k vojákům, kteří se už téměř dva roky účastní na jeho rozkaz invaze na Ukrajině, a označil je za hrdiny. Vystoupení trvající 3 minuty a 45 sekund mělo podle agentury TASS běžnou délku, zejména ve srovnání s loňským devítiminutovým proslovem.

Projevujeme nejdůležitější rysy ruského lidu – solidaritu, milosrdenství, nezlomnost
ruský prezident Vladimir Putin

„V uplynulém roce jsme usilovně dřeli a hodně udělali, byli jsme hrdí na naše společné úspěchy, radovali se z nich a pevně jsme hájili národní zájmy, naši svobodu, bezpečnost, naše hodnoty,“ prohlásil podle agentury TASS Putin.

Foto: Stringer, Reuters

Spálená auta na jedné z bělgorodských ulic jsou podle místních úřadů následkem ukrajinského útoku na město.

„Práce pro společné dobro sjednotila společnost. Jsme jednotní v myšlenkách, v práci i v boji, ve všední dny i ve svátky, projevujeme nejdůležitější rysy ruského lidu – solidaritu, milosrdenství, nezlomnost,“ řekl prezident, jehož země od loňského února vede válku v sousední zemi a úřady tvrdě potírají kritiky režimu a opozici.

Šéf Kremlu oslovil ruské vojáky, kterým vzkázal, že je Rusové obdivují a celá země je podporuje. Ani jednou přitom nevyslovil termín „speciální vojenská operace“, jak Moskva nazývá svou válku na Ukrajině, všimla si stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Když podle ní mluvil o důsledcích invaze, použil fráze „historická etapa, kterou Rusko prochází“ nebo „boj za pravdu a spravedlnost“.

O Bělgorodu ani slovo

Ruský prezident neřekl nic o událostech posledních dnů, nezmínil se o pátečním ruském vzdušném útoku na Ukrajinu, při kterém zahynuly více než čtyři desítky lidí, ani o sobotním ukrajinském ostřelování Bělgorodu, při němž zemřely více než dvě desítky lidí, poznamenala BBC.

Jeho mluvčí Dmitrij Peskov popřel šířící se zvěsti na sociálních sítích, že Putin svůj novoroční projev na poslední chvíli přetočil.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruští vojáci na palubě jaderné ponorky Krasnojarsk

Oslavoval vojáky, válku téměř vynechal

Putin, kterého v březnu čekají další prezidentské volby, se o své válce na Ukrajině zmínil jen letmo, když oslavoval své vojáky jako hrdiny, ale především zdůrazňoval jednotu a společné odhodlání, poznamenala agentura Reuters, podle níž byl letošní projev v ostrém kontrastu s tím loňským, který prezident vedl v bojovnějším tónu.

Jste negramoti. Rusko nemůže skousnout české odmítnutí

Evropa

Po potlačení všech významnějších opozičních sil i projevů jakéhokoliv politického nesouhlasu je jisté, že jednasedmdesátiletý Putin svůj úřad znovu obhájí, podotkl Reuters, který zároveň upozornil, že šéf Kremlu se v posledních měsících veřejně věnoval více ekonomice a inflaci, které ruští voliči nyní řeší.

Putin zveřejnil, komu zašle novoroční přání. Seznam je stále kratší

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám