Hlavní obsah

Ruské jednotky obnovily útok na Mariupol, obsadily několik vesnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Ruská vojska v sobotu večer obnovila útoky na Mariupol a Volnovachu ležící na jihovýchodě Ukrajiny, oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Moskva sice ráno uvedla, že přeruší palbu a umožní civilnímu obyvatelstvu odejít. Podle ukrajinských úřadů ale příměří v koridorech Rusové nedodržovali, a evakuace se proto nemohla uskutečnit. Rusové tvrdí že evakuaci bránily ukrajinské síly.

Foto: Profimedia.cz

Voják střežící prostor u obce Bezymennoje nedaleko Mariupolu

Článek

Rusko obnovení střelby vysvětlilo následovně: „Vzhledem k neochotě ukrajinské strany útočná operace znovu začala v 18:00 moskevského času (16:00 SEČ),“ uvedl Konašenkov, podle kterého odchodu civilistů zabránili „ukrajinští nacionalisté“.

Útok podnikly ruské jednotky podle Konašenkova na „široké frontě“ a obsadily sedm obcí.

„Vytyčenými humanitárními koridory nemohl z Mariupolu a Volnovachy odejít ani jeden civilista. Obyvatelstvo těchto měst drží nacionalistická uskupení jako živé štíty. Nacionalistické prapory využily klidu zbraní k přeskupení a posílení svých pozic,“ tvrdil mluvčí ruského ministerstva obrany.

Obyvatelé Mariupolu však nemohli odejít, protože pokračovala střelba. V jedné koloně jel i štáb stanice CNN. Ruský tank na jejich vozidlo namířil svou hlaveň a osobní zbraní mířil i jeden člen posádky tanku.

Ukrajinský deník Kyiv Independent napsal, že ráno mělo dojít k dočasnému příměří, aby se vytvořily humanitární koridory a civilisté mohli opustit Mariupol a Volnovachu, „ale ostřelování ruskými jednotkami evakuaci zastavilo“.

Izraelský premiér odletěl za Putinem. Navzdory šábesu

Válka na Ukrajině

Šéf doněcké regionální správy Pavlo Kyrylenko dříve oznámil, že se z Volnovachy nedaleko Mariupolu podařilo evakuovat 400 lidí. Původně jich mělo město opustit 15 000. Ruská vojska rovněž obvinil, že klid zbraní nedodržela.

Británie uvedla, že Ruskem navržené příměří bylo pravděpodobně pokusem zmírnit západní kritiku za obléhání města, kde podle tamní správy dochází jídlo, neteče voda a nefunguje elektřina. Zároveň mohly mít ruské jednotky šanci přeskupit síly k obnovení ofenzivy.

„Tím, že Ukrajinu obvinilo z porušení dohody, chce Rusko nejspíš přesunout zodpovědnost za současné a budoucí civilní oběti ve městě,“ uvedlo britské ministerstvo obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám