Hlavní obsah

Ruští vojáci ostřelovali jadernou elektrárnu v Záporoží, vypukl požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záporoží
Aktualizováno

V areálu Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny vypukl požár v důsledku střelby, informuje agentura Reuters a ukrajinská média s odvoláním na starostu nedalekého města Dmytro Orlova, podle kterého šlo o ohrožení světové bezpečnosti. Požár se podařilo dostat pod kontrolu až nad ránem.

Rusko ostřeluje Záporožskou jadernou elektrárnuVideo: AP

 
Článek

Ruské armádě se nakonec podle informací ukrajinské regionální vojenské správy podařilo areál jaderné elektrárny obsadit.

Podle posledních informací byli hasiči po více než hodině ostřelování vpuštěni do elektrárny. Požár dostali pod kontrolu až před šestou hodinou SEČ. Bezpečnost týkající se radiace je podle ředitele zařízení zajištěna, nadále pracuje jeden ze šesti reaktorů. Podle Orlova jsou na místě zranění.

Rusové ve střelbě polevili kolem 3:00 SEČ, definitivně pak situace podle starosty Orlova ustala zhruba ve 4:40. „Stříleli na všechno, co mohli. Včetně jednotlivých bloků,“ konstatoval mluvčí elektrárny Andrij Tuz. Do hašení požáru je zapojeno přes 40 hasičů a 10 hasičských vozidel.

Zešíleli, komentovala Drábová ruský útok na jadernou elektrárnu

Domácí

„Evropa se musí probudit, protože největší jaderná elektrárna hoří kvůli neustálému ostřelování ze strany ruské armády. Ty tanky mají termovize, takže dobře vědí, na co střílí. Žádný stát nikdy neostřeloval jadernou elektrárnu. Poprvé v historii lidstva se někdo dopustil nukleárního terorismu,“ uvedl v projevu prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj: Rusko spáchalo jaderný terorismus. Evropa se musí probrat

Válka na Ukrajině

Stanice Nexta napsala, že je hlášen zásah v jednom z energobloků. Z videa je patrné, že hořela administrativní budova, místo ostřelování je však velmi blízko reaktorům. Agentura Unian napsala, že ruský prezident Vladimir Putin „v podstatě zahájil jadernou válku“.

V elektrárně byl odstaven třetí blok a v provozu je pouze čtvrtý. Podle agentury AP byla v okolí elektrárny naměřena zvýšená radioaktivita, vedoucí státní správy Záporožské oblasti Alexandr Staruch uvedl ale uvedl, že jaderná bezpečnost je zajištěna.

Starosta Enerhodaru varuje před výbuchem

„Pozor! Technika Ruské federace střílí na Záporožskou jadernou elektrárnu. V největší evropské jaderné elektrárně hrozí reálné jaderné nebezpečí. Požadujeme zastavení palby z těžké techniky na záporožskou elektrárnu,“ uvedl podle médií mluvčí zařízení Andrij Tuz.

„Ohrožení světové bezpečnosti!!! V důsledku nepřetržitého nepřátelského ostřelování budov a bloků největší jaderné elektrárny v Evropě, Záporožská jaderná elektrárna hoří!“ uvedl na sociální síti telegram Dmytro Orlov, starosta nedalekého města Enerhodar.

Foto: Zaporizhzhya Npp, Reuters

Palba na jadernou elektrárnu v Záporoží

Rusové se znovu snaží dobýt jadernou elektrárnu Enerhodar, bombardují Černihiv

Evropa

Orlov o něco dříve prohlásil, že u elektrárny se vedou prudké boje. Ukrajinská armáda drží pozice, uvedl podle ukrajinské agentury Unian. Na místě jsou oběti, ale jejich přesný počet nelze za daných okolností říct, poznamenal starosta.

„Pokud vybuchne, bude to desetkrát horší než Černobyl!“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Expert: Rusové ani neví, na co střílí

Expert na jadernou energetiku James Acton ze skupiny Carnegie Nuclear Policy napsal, že spíše než opakování scénáře Černobylu hrozí, že dojde k podobné havárii jako ve Fukušimě, tedy k roztavení reaktoru. Při obnažení paliva v reaktoru tehdy vznikal vodík, který byl následně příčinou tří mohutných explozí.

Acton dodal, že doufá, že vedení elektrárny odstavilo reaktory. Vzhledem k tomu, jak nedbalá ruská operace na Ukrajině je, je podle něj možné, že ruští vojáci ani neví, na co střílí. „Rusko musí okamžitě zastavit veškerou aktivitu v okolí elektrárny (řekněme v okruhu 50 km) a umožnit ukrajinským operátorům a záchranným službám, aby se se situací vypořádali,“ napsal.

Hrozba je reálná

Záporožská jaderná elektrárna je pokládána za největší jadernou elektrárnou v Evropě s celkovým instalovaným výkonem 6000 MW (šest energobloků po 1000 MW). Podle čistého elektrického výkonu (6 x 950 MW) je pátá největší na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Ostřelování Záporožské jaderné elektrárnyVideo: ZAPORIZHZHIA NUCLEAR POWER PLANT, AP

Dmytro Humeniuk ze Státního vědeckotechnického centra pro jadernou a radiační bezpečnost pro ukrajinský server Hromadske uvedl, že energobloky mají několik vrstev ochrany paliva. Elektrárna vyrábí 25 procent ukrajinské elektřiny.

Humeniuk vysvětlil, že bloky elektrárny nejsou navrženy tak, aby vydržely zásah bomb nebo projektilů. Pokud by došlo k vážnému poškození reaktoru a obnažení jaderného paliva, katastrofa byla stejně hrozivá jako v Černobylu, a pokud by bylo zasaženo více reaktorů, výsledek by byl ještě hrozivější.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jaderná elektrárna v Záporoží na snímku z roku 2015

Reklama

Výběr článků

Načítám