Hlavní obsah

Ostravští záchranáři přivezli do bezpečí i novorozeně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sergej má nádor na mozku, jeho dcera Bohuslava teprve před pár dny porodila holčičku Ladu. Všichni potřebují lékařskou péči a z válkou zmítané Ukrajiny by se sami jen těžko dostali. Do bezpečí je v úterý před půlnocí přivezli z ostravské záchranné služby.

Foto: Jan Dubový

Bohuslava s novorozenou dcerou Ladou na cestě do Česka

Článek

Dramatický příběh začal před několika dny, když rodiče pětatřicetiletého Jana Böhma z Pardubic u sebe ubytovali uprchlíky z Ukrajiny.

„Zjistili jsme, že v Kyjevě uvázli jejich příbuzní, vážně nemocný Sergej a Bohuslava s novorozenou Ladou. Nádraží jsou přeplněná, protože ze země utíká mnoho lidí. Představa, že tam někde zůstanou, byla strašná,“ přiznává Böhm.

Proto se rozhodl je za každou cenu dostat do Česka. Zavolal své kamarádce farářce, jež mu dala kontakt na ostravské záchranáře.

Na zranitelné ženy číhají u přechodů kšeftaři se sexem

Válka na Ukrajině

Ti na misi ochotně kývli. „Potřebovali jsme ale sehnat doprovod, který se k rodině přidá, a také oficiální záštitu z České republiky. Téměř obratem se podařilo díky laskavým lidem u nás i tam vše zařídit. Bylo to neuvěřitelné,“ podotýká.

Situace na Ukrajině se však zhoršovala. Blízcí proto nemocného muže s dcerou a vnučkou odvezli autem raději do města Vinnycja. „Ani tam to pro ně už nebylo bezpečné, protože ruští vojáci v neděli odstřelovali civilní letiště,“ popisuje.

Neměli rodný list

Ostravští záchranáři tedy hned v pondělí vyrazili na cestu. „Na sobě měli neprůstřelné vesty. Jeli na jeden zátah, aby minimalizovali rizika. Silnice byly místy dost poškozené,“ líčí Böhm.

Největší zádrhel nastal v okamžiku, když zjistil, že novorozenec potřebuje rodný list.

Chtějí se vyhnout boji, převaděčům platí tisíce dolarů

Válka na Ukrajině

„Volal jsem právníkům, kteří znají uprchlickou legislativu. Sdělili mi, že bez dokumentu to opravdu nepůjde. Naštěstí ukrajinské úřady změnily pravidla, takže je možné si rodný list vyzvednout kdekoli v zemi. Jako zázrakem se to Bohuslavě, která byla zesláblá po porodu, povedlo bez čekání v nekonečných frontách,“ pokračuje muž.

Maminka i miminko jsou v pořádku

Záchranáři rodinu nejdříve převezli sanitkou z města Vinnycja do polského Řešova, odkud je letecky transportovali do Prahy. S posádkou přistáli na Ruzyni krátce před úterní půlnocí.

„Pomohli i moji kolegové doktoři, kteří nabídli akutní ošetření po příjezdu a nasměrovali mě na motolskou nemocnici,“ doplnil.

Všichni tři už absolvovali první vyšetření. Bohuslava s miminkem jsou v pořádku a nemusejí na novorozeneckém oddělení zůstat, Sergeje čekají ještě další kontroly a pak zřejmě léčba.

Jedenáctiletý ukrajinský chlapec dorazil na slovenskou hranici úplně sám

Válka na Ukrajině

„Pro naše hosty už jsme sehnali i ubytování. Po celou dobu jsme naráželi na tolik nečekaných a nepředstavitelných zádrhelů, ale vždycky jsme je nakonec vyřešili. Zapojily se desítky laskavých lidí, ani všechny neznám. Je to úžasné a já jsem každému z nich velmi vděčný,“ neskrývá radost Böhm.

Böhm pracuje jako digitální stratég u humanitární neziskové organizace Lékaři bez hranic. Misi ovšem inicioval nezávisle na svém zaměstnání. „Cítil jsem povinnost se občansky angažovat,“ vysvětluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám