Hlavní obsah

Leopardy pro Česko a Slovensko budou připraveny na jaře, ujišťují zbrojaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá zbrojní společnost Rheinmetall ujišťuje, že 29 tanků, které Německo slíbilo Česku a Slovensku výměnou za jejich zbrojní pomoc Ukrajině, bude opraveno na jaře. Uvedl to generální ředitel společnosti Armin Papperger týdeníku Stern.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Leopard 2 z výzbroje německého bundeswehru

Článek

Spolková vláda se tak může rozhodnout, jak s nimi naloží. „Tanky patří spolkové vládě. Může si s nimi dělat, co chce,“ řekl Papperger. Tanky Leopard by měly být připravené do konce letošního března, k dodání na Slovensko a Česko v dubnu/květnu, tvrdí společnost Rheinmetall.

V rámci takzvané kruhové výměny Německo přislíbilo Slovensku 15 a Česku 14 tanků Leopard 2A4. Má jít o vyřazené a repasované kusy ze zásob Rheinmetallu. Obě země už v prosinci dostaly po jenom takovém stroji. Německo mezitím čelí stále většímu tlaku, aby leopardy dodávalo na Ukrajinu, nebo aby alespoň povolilo jejich reexport ze třetích zemí.

Ředitel zbrojařské firmy nedávno vyvolal velké pozdvižení svými výroky, že oprava tanků Leopard ze skladů koncernu bude trvat „téměř rok“. Papperger řekl, že někteří lidé „nepochopili důležité věci“. „Mluvil jsem o 22 tancích Leopard, které vlastní Rheinmetall a patří Rheinmetallu. Toho se držím, nebudou hotové dřív než na konci tohoto roku,“ řekl. Podle jeho slov některé z těchto tanků „stály deset let s otevřeným poklopem, uvnitř jsou plesnivé“.

Mluvčí koncernu k těmto 22 tankům řekl, že jejich dodání bude možné na konci letošního roku nebo počátkem roku příštího. Kromě nich tu bude 29 tanků Leopard 2A4, na kterých se pracuje pro projekty kruhových výměn, potvrdil. „Tanků Leopard 1 bychom mohli připravit 88,“ dodal mluvčí. Dohromady je podle něj možné dát k dispozici 139 tanků Leopard.

Šéfka německé diplomacie otvírá cestu tankům Leopard na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám