Hlavní obsah

Šéfka německé diplomacie otvírá cestu tankům Leopard na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Polsko odeslalo tanky německé výroby Leopard 2 Ukrajině, Berlín by nic nenamítal. Ve vysílání francouzské stanice LCI to uvedla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení). Německý kancléř Olaf Scholz přitom dosud dodávky tanků Leopard Kyjevu třetími zeměmi odmítal.

Foto: Pool, Reuters

Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková

Článek

Baerbocková řekla, že „otevře cestu polským tankům Leopard na Ukrajinu“. „V tuto chvíli tato otázka ještě nebyla položena. Ale kdyby se nás zeptali, nestáli bychom v cestě,“ uvedla.

Tanky Leopard má v držení řada zemí NATO, ale jejich přesun na Ukrajinu vyžaduje souhlas Berlína.

Polsko je připraveno Ukrajině tanky Leopard 2 poslat, a to dokonce i bez souhlasu Berlína. V neděli to řekl polský premiér Mateusz Morawiecki, který německou pozici označil za „nepřijatelnou“. Varšava chce podle Morawieckého vybudovat menší koalici, která bude ochotná Ukrajině napadené Ruskem dodat tanky a další vybavení.

Zástupci pěti desítek zemí podporujících Ukrajinu v pátek na setkání na americké letecké základně Ramstein v Německu oproti očekávání nerozhodli o poskytnutí tanků Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Německý ministr obrany Boris Pistorius následně uvedl, že rozhodnutí přijde v nadcházejících dnech.

Polsko chce poslat Kyjevu tanky Leopard i bez souhlasu Berlína

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám