Hlavní obsah

Olomouc poskytla azyl baletu z Kyjeva

Olomouc

Moravské divadlo v Olomouci bude dočasně hostit členy Kyjevského městského baletu, který čítá na tři desítky členů. Válka na Ukrajině je zastihla během jejich turné ve Francii. To skončilo 13. března a za stávající situace se tanečníci nemohou vrátit domů.

Foto: MDO

Někteří členové Kyjevského městského baletu jsou již v Olomouci a využívají zázemí Moravského divadla ke zkouškám.

Článek

Jejich přesun na Moravu zorganizoval Nadační fond pro taneční kariéru se zástupci Olomouckého kraje.

„Prostřednictvím sociální sítě jsem oslovil vedení baletu s nabídkou možného působení v Olomouci. Byli nadšení a šťastní. Stále řešíme logistiku i produkční otázky, protože se jedná o velké těleso,“ uvedl krajský radní Jan Žůrek (ProOl).

První členové souboru dorazili do Olomouce v polovině týdne, následovat je má dalších přibližně pětadvacet tanečníků. Ubytování pro ně zajišťuje Olomoucký kraj.

Kyjevský městský balet založil v roce 2014 Ivan Kozlov, bývalý sólista baletu Mariinského divadla v Petrohradu.

Koncerty pro Ukrajinu

Kultura

Soubor má na repertoáru přes dvacítku titulů, namátkou Labutí jezero, Louskáček, Giselle či Romeo a Julie. Během úspěšných turné procestoval většinu Evropy a Asie.

Vedení Moravského divadla se rozhodlo dát ukrajinským umělcům k dispozici baletní sál pro tréninky a zkoušky.

„Chceme, aby tanečníci měli možnost alespoň takto dál pokračovat ve své umělecké práci,“ konstatoval ředitel Moravského divadla David Gerneš s tím, že v jednání je také vystoupení ukrajinských tanečníků na olomouckém jevišti a také v dalších městech Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám