Hlavní obsah

Odvezli jsme z Ukrajiny skoro 800 tisíc lidí, hlásí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko z Ukrajiny odvezlo už skoro 800 tisíc lidí, uvedl ve čtvrtek podle agentury TASS šéf ruského Národního centra obrany Michail Mizincev. Za den bylo podle Rusů „evakuováno“ 14 600 lidí. Má jít o obyvatele samozvaných separatistických republik na Donbasu a také lidi z „nebezpečných oblastí“ na Ukrajině. Ta už se měsíc a půl brání ruské invazi.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničená budova v Mariupolu

Článek

„Navzdory všem potížím a překážkám vytvořeným Kyjevem, ruské ozbrojené síly evakuovaly 14 606 lidí, mezi nimi 2328 dětí,“ uvedl Mizincev ke čtvrteční bilanci.

Celkově bylo podle něj z Ukrajiny do Ruska „evakuováno“ 798 237 lidí včetně 149 419 dětí. Ruskou hranici mělo také překročit zhruba 104 tisíc soukromých aut.

Říkají mu Řezník z Mariupolu. „Vyučil se“ v syrském Aleppu

Válka na Ukrajině

Na 138 tisíc lidí bylo podle Mizinceva „zachráněno z Mariupolu“, který obléhá ruská armáda.

Ta se strategický přístav snaží dobýt, město zcela zničila a způsobila tam smrt tisíců civilistů. Mizinceva britská vláda označila za „mariupolského řezníka“.

Foto: Profimedia.cz

Ruský generál Michail Mizincev

Kam přesně v Rusku ukrajinští uprchlíci míří, TASS nezmiňuje. Média dříve informovala o pokynu Kremlu, aby Ukrajince přijaly mimo jiné regiony na Sibiři či na Kavkaze.

Putin přesouvá Ukrajince na Sibiř a Dálný východ, ukázaly dokumenty Kremlu

Válka na Ukrajině

Kyjev se snaží s Rusy dohodnout na humanitárních koridorech pro odchod civilistů z míst bojů, v praxi však často nefungují. Dochází k jejich ostřelování, nebo je lidem umožněno odejít jen směrem do Ruska.

Na pátek je pro evakuaci civilistů dojednáno devět humanitárních koridorů, informovala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Jsou mezi nimi trasy z Berďansku, Tokmaku, Enerhodaru a Severodoněcku. Dojednána by měla být i možnost odjezdu z obleženého Mariupolu v osobních autech.

Luhanský gubernátor Serhij Hajdaj důrazně vyzval k odjezdu obyvatele šesti měst své oblasti. „Neváhejte a odejděte, dokud tato možnost ještě je... Rozhodněte se pro život, autobusy na vás čekají na určených místech. Stejně jako vlaky, kterých je dost,“ napsal Hajdaj na sociální síti Telegram.

V této souvislosti také informoval, že při ruském ostřelování města Kreminna zahynul jeden člověk a pět lidí utrpělo zranění.

Zelenskyj: Rusko deportovalo statisíce Ukrajinců, děti odděluje a chystá k adopcím

Evropa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve vyzval Evropskou unii, aby vysídlování Ukrajinců zastavila a pomohla vrátit je domů.

„K 13. dubnu Rusko vysídlilo víc než 500 tisíc Ukrajinců. Představte si, že by se okupanti vydali dobýt celý Tallin a odvedli třetinu všech občanů Estonska,“ uvedl.

Ruské úřady podle prezidenta odebírají Ukrajincům doklady, brání jim v návratu do vlasti a děti oddělují od rodičů či je připravují na nelegální adopce do ruských rodin.

„Naléhavě žádám, aby se na úrovni Evropské unie našly takové nástroje vlivu na Rusko, které by mohly zastavit deportace a vrátit všechny deportované domů,“ dodal Zelenskyj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám