Hlavní obsah

Zelenskyj: Rusko deportovalo statisíce Ukrajinců, děti odděluje a chystá k adopcím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Rusko deportovalo do odlehlých částí země 500 tisíc Ukrajinců, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skrze videohovor před estonským parlamentem. Vyzval zároveň Evropskou unii, aby vysídlování zastavila a pomohla vrátit Ukrajince domů.

Foto: Adam Schreck, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj při setkání s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Článek

„K 13. dubnu Rusko vysídlilo víc než 500 tisíc Ukrajinců. Představte si, že by se okupanti vydali dobýt celý Tallin a odvedli třetinu všech občanů Estonska,” hovořil Zelenskyj k poslancům.

Ruské úřady podle prezidenta odebírají Ukrajincům doklady, brání jim v návratu do vlasti a děti oddělují od rodičů či je připravují na nelegální adopce do ruských rodin.

„Naléhavě žádám, aby se na úrovni Evropské unie našly takové nástroje vlivu na Rusko, které by mohly zastavit deportace a vrátit všechny deportované domů,” dodal Zelenskyj.

Informace o tom, že Rusko na příkaz prezidenta Vladimira Putina přesouvá Ukrajince na Sibiř a Dálný východ, přinesl už v úterý britský deník Daily Mail. Odkazoval se přitom na dokumenty Kremlu.

Putin přesouvá Ukrajince na Sibiř a Dálný východ, ukázaly dokumenty Kremlu

Válka na Ukrajině

Příkaz měla Moskva vydat už minulý měsíc a do odlehlých částí země mělo být dopraveno na 100 tisíc Ukrajinců, v drtivé většině se jedná o lidi pobývající na Donbasu, tedy v Doněcké a Luhanské oblasti.

Podle Daily Mailu jsou někteří uprchlíci hodiny vyslýcháni a následně vypravováni v autobusech daleko od domova. Nejvíce Ukrajinců míří na Sibiř, další pak na Kavkaz, ale také do samozvané Čečenské republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám