Hlavní obsah

Putin přesouvá Ukrajince na Sibiř a Dálný východ, ukázaly dokumenty Kremlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusové na rozkaz Vladimira Putina přesouvají téměř 100 000 lidí z ukrajinské válečné zóny a okolí do odlehlých koutů Ruska, ukazují dokumenty Kremlu. Někteří z těchto lidí mají být přesunuti až na Sibiř. Dostali by se tak až téměř 5500 km daleko od svých domovů. Informace přinesl britský list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Evakuace obyvatel Doněcku v den zahájení invaze na Ukrajinu

Článek

Příkaz vydala Moskva minulý měsíc. Jedná se o přesun lidí nejen z Ukrajiny, ale také z pohraničních oblastí Ruské federace bydlících v blízkosti válečných zón.

Na Ukrajině se povel týká obyvatel Doněcké a Luhanské oblasti. Někteří uprchlíci jsou prý hodiny vyslýcháni a následně vypravováni v autobusech pryč, daleko od domova.

Tragédie v Mariupolu pokračuje. Mrtvých civilistů může být přes 20 tisíc

Válka na Ukrajině

Ve vydaném dekretu se uvádí, že „s ohledem na současnou situaci“ na Ukrajině Rusko „schvaluje rozdělení“ občanů do Ruské federace a žádá úřady, aby zajistily přijetí 95 739 osob.

Přes 11 tisíc z nich má být vysláno směrem na Sibiř, 7000 směrem Dálný východ a dalších 7000 na Kavkaz, jehož součástí je i silně militarizovaná samozvaná republika Čečensko, píše Daily Mail.

Ruská invaze na UkrajiněVideo: Novinky

Nuceni podepsat dokumenty

S odvoláním na samostatné dokumenty zpráva dodala, že lidé v přístavním městě Mariupol byli požádáni, aby podepsali dokumenty, které tvrdí, že ukrajinské jednotky ostřelovaly jejich město. Signatářům bylo údajně řečeno, že se nemohou vrátit na Ukrajinu, protože budou čelit „pronásledování“.

Dlouhá ruská kolona míří na Donbas, ukazují snímky. Ofenzíva podle Kyjeva začíná

Evropa

Od začátku invaze muselo Ukrajinu opustit přes 11 milionů lidí, z toho 4,6 milionu jich odešlo za hranice. Nejvíce uprchlíků je v Polsku, skoro 2,7 milionu.

V České republice zažádalo o vízum přes 250 tisíc běženců. Počítá se ale s tím, že jejich množství je větší, protože ne všichni svůj pobyt už nahlásili.

Reklama

Výběr článků

Načítám