Hlavní obsah

Německo se v tichosti připravuje na možné zastavení dodávek plynu z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Stopne Vladimir Putin dodávky ruského plynu do Německa? Berlín chce být na tuto možnost připraven, a tamní úředníci proto už v tichosti plánují nouzový balíček, který předpokládá státní převzetí kontroly nad firmami kritické infrastruktury, sdělily agentuře Reuters tři zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Nord Stream 2

Článek

Ruský plyn představoval v loňském roce 55 procent německého dovozu. Tamní vláda stejně jako další evropské čelí tlaku, aby ukončily obchodní vztahy, které pomáhají Rusku financovat válku na Ukrajině.

Německo tvrdí, že závislost na Rusku nestihne omezit dříve než v polovině roku 2024.

Největší německý zásobník plynu stojí, tvrdí ruská média

Evropa

Vláda chce předejít eskalaci již tak napjatých vztahů s Moskvou, a neplánuje proto podpořit evropské embargo na plyn, uvedly zdroje Reuters.

Přesto chtějí být Němci připraveni na to, že se Rusové rozhodnou kohoutek jednostranně zavřít, stejně jako to již učinili v případě Polska a Bulharska.

Znárodnění až poslední možností

Plán počítá s tím, že by vláda podpořila poskytování dalších půjček a záruk na podporu energetických firem, aby jim pomohla vyrovnat se s rostoucími cenami.

Zdroje uvedly, že by vláda rovněž mohla vzít pod svá křídla společnosti kritické infrastruktury, jako například rafinerie.

Minulý měsíc němečtí zákonodárci schválili změnu zákona, která by umožnila v krajním případě převzít kontrolu nad energetickými společnostmi.

Němci pomohou nahradit Česku těžkou techniku odeslanou na Ukrajinu

Domácí

Agentura Reuters v článku píše, že se nyní zvažuje, zda by toto opatření mohlo být využito v praxi například převzetím kontroly nad rafinerií PCK provozovanou ruskou společností Rosněfť ve Schwedtu.

Na tuto rafinerii připadá většina zbývajícího dovozu ruské ropy do Německa a mohla by být zasažena ropným embargem Evropské unie.

Jeden ze zdrojů uvedl, že znárodnění energetických společností je jednou ze zvažovaných možností, ale muselo by být pečlivě zváženo a odůvodněno zajištěním dodávek energie spíš než potrestáním Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám