Hlavní obsah

Putin nabídl Evropě více plynu. Dobrý pokus, odmítli ho Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko je ochotno dodat do Evropy během podzimu a zimy dodatečné objemy zemního plynu, a to nepoškozenou větví plynovodu Nord Stream, nebo přes Turecko, uvedl ve středu ruský prezident Vladimir Putin na energetickém fóru v Moskvě. Podle agentury AP se návrh týká plynovodu Nord Stream 2. Německo, kam plynovod vede, návrh odmítlo.

Foto: Alexey Maishev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na energetickém fóru v Moskvě

Článek

„Dobrý pokus,“ okomentovala Putinova slova mluvčí německé vlády Christiane Hoffmannová. Připomněla, že Putin se podobným způsobem už vyjádřil dříve. „Nezávisle na možné sabotáži obou plynovodů vidíme, že Rusko už není spolehlivým dodavatelem energie. A že ani před poškozením Nord Streamu 1 v něm žádný plyn neproudil,“ sdělila Hoffmannová novinářům podle AP. Připomněla, že Rusko dodávky zastavilo samo ve svých politických hrách.

„Takže nemáme důvod věřit, že by se to změnilo,“ dodala, přičemž vyloučila možné využití Nord Streamu 2.

Švédsko odhalilo již čtvrtý únik plynu z plynovodů Nord Stream.Video: AP

Jeho spuštění zastavil těsně před invazí Ruska na Ukrajinu německý kancléř Olaf Scholz.

Putin podle ruské agentury TASS dodal, že míč je nyní na straně Evropské unie.

Ze sabotáže na plynovodech mají podle něj prospěch hlavně Spojené státy, Polsko a Ukrajina. „Vždyť stoupá geopolitický význam ostatních plynovodů, které vedou přes území Polska a Ukrajiny,“ řekl Putin podle agentury Interfax. „A prospěch z toho mají samozřejmě také Spojené státy, které nyní mohou dodávat energetické suroviny za vysoké ceny,“ dodal Putin při vystoupení na energetickém fóru v Moskvě.

USA dřívější podobná Putinova nařčení odmítly.

Čtyři zářijové úniky plynu z Nord Stream 1 a jeho poškození vyšetřují Švédsko a Dánsko, protože se staly v jejich ekonomické zóně v Baltském moři. Švédsko uvedlo, že má „silné podezření“ na sabotáž. Současně řeklo, že výsledky vyšetřování nebude sdílet s Ruskem.

Foto: Novinky

Poškození plynovodů Nord Stream

Na energetické konferenci, která tento týden probíhá v Moskvě, Putin také řekl, že Rusko by mohlo dodávky plynu určené pro Nord Stream přesměrovat přes Turecko a v zemi vytvořit největší plynárenský uzel pro Evropu. EU se přitom snaží se od ruského plynu úplně odstřihnout a zdroje hledá jinde. Loni tvořily 45 procent dodávek plynu do EU dodávky z Ruska, letos v létě to bylo jen 10 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám