Hlavní obsah

Naše ofenziva začne brzy, tvrdí ukrajinský velitel pozemních sil

– Kyjev

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj dal ve čtvrtek najevo , že by jeho síly mohly brzy podniknout protiútok. Podle něj utrpěly silné ztráty jednotky wagnerovců na východě Ukrajiny a „docházím jim dech“, čehož míní využít.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Velitel ukrajinských pozemních sil generálplukovník Oleksandr Syrskyj v bunkru v Soledaru

Článek

„Brzy využijeme této výhody, jako jsme to udělali v minulosti u Kyjeva, Charkova, Balaklije a Kupjansku,“ sdělil Syrskyj, přičemž zmínil několik loňských ukrajinských protiútoků, při kterých se Kyjevu podařilo získat zpět rozsáhlá území okupované země.

Syrskyj řekl, že se ukrajinské jednotky pokusí využít ruské strategie: „Agresor se nevzdává naděje, že za každou cenu ovládne Bachmut navzdory ztrátám na živé síle i vybavení. Hlavní silou Ruské federace v tomto směru jsou členové Wagnerovy skupiny.“

Ukrajinský generální štáb ve svodce za čtvrtek zopakoval, že se Rusové stále snaží útočit směrem na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarsk. Ukrajincům se osmdesátku pokusů o útok podařilo odrazit. Počet ruských nástupů je menší než na začátku týdne, kdy jich bylo vždy přes sto.

List The Guardian z prohlášení velitele vyvodil, že by útok mohl být podniknut právě u Bachmutu, ale Syrskyj ve svém vyjádření na kanálu na Telegramu nenaznačil, kde by měla ofenziva být. Ocenil ale některé jednotky, které brání oblast, jmenovitě 93., 10., 57. a 5. brigádu.

Syrskyj už na začátku března mluvil o chystané ofenzivě s tím, že obránci Bachmutu pomáhají získat Ukrajincům čas.

Chystáme protiofenzivu, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám