Hlavní obsah

Chystáme protiofenzivu, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina se připravuje na protiofenzivu proti ruským invazním jednotkám. Prohlásil to velitel pozemních sil ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj s tím, že prudké boje o město Bachmut pomáhají získat k protiútoku čas.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Boje v okolí Bachmutu

Článek

„Naši obránci, kteří na svých bedrech drží východní frontu, jsou skuteční hrdinové,“ prohlásil Syrskyj. Podle Oleksije Danilova, tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, je okolí Bachmutu i město samotné poseto mrtvolami ruských vojáků. S podobným tvrzením přichází o protivníkovi Moskva. Prohlášení obou stran ale nelze nezávisle ověřit.

Kyjev i Moskva nicméně připouštějí, že v oblasti přicházejí o hodně vojáků. Televize CNN nedávno uvedla, že podle některých odhadů je poměr ztrát v bojích o Bachmut až 7:1 v neprospěch Ruska.

Někteří experti v minulých dnech zpochybnili smysl dalších obrany Bachmutu. Město podle nich nemá strategický, ale pouze symbolický význam, a to jak pro Ukrajince, tak i Rusy.

Předměstí Bachmutu je poseté mrtvolami ruských vojáků, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba řekl, že politické i vojenské vedení země je zajedno v otázce obrany Bachmutu. „Kdybychom se z Bachmutu stáhli, co by se tím změnilo? Rusko by jej zabralo a pokračovalo by v ofenzivě na Časiv Jar, takže by osud Bachmutu stihl další město. Čím déle se bude Bachmut bránit, tím je větší pravděpodobnost, že jiná města takový osud nepotká,“ řekl Kuleba německému listu Bild am Sonntag.

Ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová připustila, že kladení odporu se pro její zemi komplikuje. Poukázala ale na ztráty ruských sil, které jsou podle ní velké. „Odhadujeme, že ruská armáda už při svých ofenzivách na naší půdě ztratila 150 tisíc mužů. Lidská masa její pěchoty je děsivá zbraň, zdánlivě nevyčerpatelná co do rozsahu a času,“ prohlásila Stefanišynová v rozhovoru pro francouzský nedělník Le Journal du Dimanche.

„Vražedná zóna“

Podle Amerického institutu pro studium války (ISW) nedosáhly ruské síly v sobotu žádného potvrzeného pokroku. „Ukrajinské a ruské zdroje nadále hlásí těžké boje ve městě, ale bojovníci žoldnéřské Wagnerovy skupiny jsou pravděpodobně stále více sevřeni v městských oblastech, jako je průmyslový komplex AZOM, a proto je pro ně obtížné dosáhnout významnějšího postupu,“ uvedl ISW.

Wagnerova skupina v uplynulých dnech v podstatě převzala kontrolu nad východní částí Bachmutu. Frontová linie se nachází v centru města podél řeky Bachmutky, informovalo britské ministerstvo obrany. Z místa se podle něj stala „vražedná zóna“, protože ukrajinští obránci mohou vést palbu z opevnění na západě města, který mají stále pod kontrolou.

I podle pondělního vyjádření velitele ukrajinských pozemních sil situace v Bachmutu zůstává složitá, ukrajinští obránci však odrážejí všechny útoky Rusů ve snaze dobýt město.

Wagnerovci ovládli většinu východní části Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám