Hlavní obsah

Nahlédněte do ruských zákopů na písečné pláži Krymu

Agentura Reuters ve čtvrtek zveřejnila záběry ze zákopů, které Rusové vyhloubili na pláži okupovaného Krymu. Neuvedla, kde přesně byly pořízeny. Z dřívějších informací listu The Washington Post ze začátku dubna, který vychází ze satelitních snímků společnosti Maxar, ale vyplývá, že nové zákopy vznikly také na dalších místech, včetně Perekopské šíje, jež poloostrov spojuje s pevninou.

Rusové si kopou zákopy v písku na pláži na Krymu (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Další kilometry zákopů vznikly podél pobřeží na západě Krymu. Jasně to ukazuje obavy Moskvy, že by se Ukrajina mohla pokusit dobýt Krym, soudí americký deník.

Na záběrech agentury Reuters, která je převzala od britské agentury Scopal, je vidět, že jsou zákopy v písku ještě nedokončené. Rusové je budují přímo na písečné pláži nedaleko oblasti omývané mořem.

Ukrajinci opakovaně uvádějí, že chtějí osvobodit všechna okupovaná území včetně Krymu, na který už několikrát zaútočili pomocí dronů a bezposádkových člunů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek poskytnutý společností Maxar Technologies ukazuje opevnění v Medvedivce na Krymu, 11. února 2023

Podle vojenského analytika Michaela Kofmana je nepravděpodobné, že by Ukrajinci dobyli Krym klasicky, to dělalo problémy i Němcům za druhé světové války, jimž velel zdatný Erich von Manstein. Podle něj ale mohou ukrajinské operace vyčerpat ruské vojáky. „Za čas může být jejich situace neúnosná, a Rusko by tak mohlo být ochotno jednat o statusu Krymu,“ naznačil.

Rusové usilovně budují zákopy na Krymu, mají strach

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám