Hlavní obsah

Rusové usilovně budují zákopy na Krymu, mají strach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko vytvořilo na severu okupovaného Krymu rozsáhlý systém zákopů v Perekopské šíji, jež poloostrov spojuje s pevninou. Uvedl to v úterý list The Washington Post s odvoláním na satelitní záběry od společnosti Maxar. Další kilometry zákopů vznikly podél pobřeží na západě Krymu. Jasně to ukazuje obavy Moskvy, že by se Ukrajina mohla pokusit dobýt Krym.

Foto: repro The Washington Post

Zákopové systémy na okupovaném Krymu na satelitních snímcích společnosti Maxar, které zveřejnil deník The Washington Post

Článek

Rozsáhlá síť zákopů dlouhých několik kilometrů vznikala během několika týdnů u obce Medvedivka podél silnice M18 z města Džankoj, kde je velká železniční křižovatka, do Melitopolu. Místy jsou zákopy zesílené pomocí kmenů.

Na jednom místě je silnice obklopena množstvím betonových jehlanů, známých jako dračí zuby, které se využívají jako protitankové zátarasy. Ve větší hloubce se pak nachází vojenský tábor s bojovými vozidly pěchoty, taženými i samohybnými děly a tanky.

Pro postup by přitom stačilo zničit mosty přes Sivašský záliv, jeden silniční a jeden železniční.

Po získání Krymu zboříme Kerčský most, představil své plány Kyjev

Válka na Ukrajině

Přesto vznikl další systém zákopů i severně od Džankoje u vesnice Maslovo, kudy vede jedna z větví Krymského kanálu, jenž zásobuje poloostrov vodou z Dněpru. Na jedné straně kanálu jsou dračí duby, na druhé systém klikatících se zákopů.

Zákopy na severu

Mohutný systém zákopů vznikl také u obce Armjansk na úplném severu Krymu. Město, přes něž vede silnice M17 i železnice do již osvobozeného Chersonu, je nejohroženější. I tudy vede jedna z větví Krymského kanálu. Podél silnice a u kanálu se nacházejí další zákopy, stejně jako jižněji u Novoivaninky, na půl cesty z Armjansku do Džankoje.

„Rusové odvedli velmi dobrou práci při přípravě obranných pozic,“ řekl listu bývalý americký ženista Steve Danner. Zákopy podle něj budovali rychle, protože na to mají speciálně upravený pásový transportér BMP3, který je vybaven korečkovým rypadlem. Nasazeno bylo i mnoho stavebních dělníků, kteří dostávali asi 2000 korun za den.

„Ruská armáda evidentně chápe, že v blízké budoucnosti bude muset Krym bránit,“ uvedl ruský armádní analytik Jan Matvějev.

Zákopy a děla na pobřeží ukazují velikost ruských obav

Další zákopy vznikly u obce Vitino na 30 km dlouhém úseku západního pobřeží Krymu, kam už byla dotažena i děla, i když se analytici shodují, že vylodění nehrozí, protože Ukrajinci na ně nemají prostředky. Ukazuje to velikost obav Moskvy, že by Ukrajinci přece jen mohli zaútočit, nebo dokonce získat podporu nějaké země, s jejíž pomocí by mohli podniknout vyloďovací operaci. „Krym je pro Putina svatá kráva,“ zdůraznil analytik Matvějev.

Mykola Bjeljeskov z Ukrajinského národního institutu pro strategická studia uvedl, že opevňování je „nejlepší indikací“ ruského strachu.

Foto: repro The Washington Post

Zákopové systémy na okupovaném Krymu na satelitních snímcích společnosti Maxar, které zveřejnil deník The Washington Post

Americký generál Ben Hodges, který velel americkým silám v Evropě, ruské obavy chápe: „Ukrajina nebude nikdy bezpečná a schopná obnovit svou ekonomiku, dokud bude Rusko okupovat Krym a blokovat přístup do Azovského moře.“

Krym bude těžké dobýt

Ukrajinci opakovaně uvádějí, že chtějí osvobodit všechna okupovaná území včetně Krymu, na který už několikrát zaútočili pomocí dronů a bezposádkových člunů.

Podle vojenského analytika Michaela Kofmana je nepravděpodobné, že by Ukrajinci dobyli Krym klasicky, to dělalo problémy i Němcům za druhé světové války, jimž velel zdatný Erich von Manstein. Podle něj ale mohou ukrajinské operace vyčerpat ruské vojáky. „Za čas může být jejich situace neúnosná, a Rusko by tak mohlo být ochotno jednat o statusu Krymu,“ naznačil.

Máte poslední šanci utéct živí. Zelenskyj varuje Rusy před drtivou protiofenzivou

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám