Hlavní obsah

Nadstandardní vztahy Izraele a Ruska skončily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útok Hamásu na Izrael a tvrdá odpověď na něj závažně poškodily „komplexní“ vztahy Izraele s Ruskem, které po léta budoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu, napsal list The Wall Street Journal. Ruský prezident Vladimir Putin je jedním z mála světových vůdců, který Netanjahuovi ani nezavolal, aby mu kondoloval k smrti více než 1300 Izraelců, které bojovníci Hamásu povraždili.

Foto: Profimedia.cz

Benjamin Netanjahu a Vladimir Putin v Kremlu v roce 2019

Článek

„Putin a Netanjahu často komunikovali,“ uvedla bývala členka izraelské bezpečnostní rady Vera Michlinová, která je nyní ředitelkou vzdělávání v anglické nevládní organizaci Sympodium. „Současné ticho rozhodně ukazuje širší ruský přístup,“ dodala podle listu.

Rusko neodsoudilo útok Hamásu. Poslanec ruské Státní dumy Andrej Guruljov, který je členem jejího obranného výboru, dokonce ocenil schopnosti Hamásu při překonávání izraelské obrany a na svém kanálu na Telegramu napsal, že by se ruské síly se mohly poučit z jeho metod.

Jaký zaujímá postoj, jasně definovala jeho slova: „Čí spojenec je Izrael? Spojených států amerických. A či je spojenec je Írán a okolní muslimský svět? Náš.“

Unesli jsme i ruské a čínské občany, řekl představitel Hamásu. Letos jej vítali v Moskvě

Blízký a Střední východ

Hamás postoj Ruska ocenil ve svém vyjádření: „My v Hnutí islámského odboru (plný název Hamásu - pozn. red.) oceňujeme postoj ruského prezidenta Vladimira Putina vůči pokračující sionistické agresi proti našemu lidu a jeho odmítnutí obléhání Gazy.“

O vazbách mezi Ruskem a Hamásem, který je napojen na Teherán, svědčí i dvě návštěvy vysokých představitelů palestinského hnutí v Moskvě.

Sbližování Moskvy s Teheránem

The Wall Street Journal přitom podotkl, že ani po ruské invazi na Ukrajinu a při prohlubování vztahů mezi Ruskem a Teheránem, který je smrtelným nepřítelem Izraele, nebyly vazby s Izraelem zcela přetrhány.

Netanjahu a Putin udržovali kontakt po telefonu a Izrael zaujímal k válce na Ukrajinu neangažovaný přístup, přičemž navzdory tlaku Západu odmítal dodávat Kyjevu vyspělé systémy protivzdušné obrany a další zbraně.

Posun v rozložení sil

Konec vztahů mezi Izraelem a Ruskem ukazuje, k jak velkému došlo posunu v pozici Ruska na Blízkém východě od zahájení nepovedené ruské invaze na Ukrajinu, která přerostla ve vleklou opotřebovávací válku, upozornil list.

KOMENTÁŘ: Hamás z Gazy zaútočil i na nás – Alex Švamberk

Komentáře

Rusko podle něj po útoku na Ukrajinu opustilo uměřený přístup k Íránu, který udržoval i Teherán, protože obě země dlouho chtěly mít i dobré vztahy se Západem. Po invazi začala Moskva úzce a otevřeně s Teheránem spolupracovat. Írán jí dodává tisíce dronů Šáhid, které Rusko používá především proti ukrajinské energetické infrastruktuře. Výměnou Teheránu poskytlo cvičné letouny Jak-130 a do Íránu zvažuje i prodej vyspělých Suchojů Su-35.

„Pro Západ jsou nyní obě strany páriové (vyvrhelové - pozn. red.) zatlačení do stejného kouta,“ napsal list s odvoláním na analytiky. „Rusko hledá partnera, který mu může dodávat zbraně, ale objetí s Íránem je také poháněno širším odporem k Západu,“ uvedl expert na rusko-íránské vztahy z Katarské univerzity Nikolaj Kožanov.

List zmínil i snahy Moskvy zlepšit vazby se zeměmi arabského světa, jako jsou Egypt či Spojené arabské emiráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám