Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny probíhají rozsáhlé boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na východě Ukrajiny za uplynulý den pokračovaly rozsáhlé boje, informoval s odvoláním na pondělní prohlášení ukrajinských úřadů a ruského ministerstva obrany server CNN. Ruští vojáci podle gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka zasáhli několik civilních cílů v Kramatorsku, kde si nedávný útok na vlakové nádraží vyžádal několik desítek lidských životů.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajinu – stav k 16. dubnu

Článek

Ukrajinská armáda naopak osvobodila několik měst a vesnic v okolí Izjumu v Charkovské oblasti, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk.

„Ano, můžu to potvrdit. Několik sídel bylo díky intenzivní vojenské operaci ukrajinské armády osvobozeno,“ řekl v pondělí mluvčí na tiskovém brífinku. Zdůraznil zároveň, že právě v okolí Izjumu Rusko shromažďuje své síly. „Mimo jiné se odtud snaží vést ofenzivu proti východu (Ukrajiny),“ uvedl Motuzjanyk.

Při ruských raketových úderech zemřelo ve Lvově nejméně sedm lidí

Válka na Ukrajině

V nedalekém Kramatorsku ruské ostřelování zničilo nejméně osm obytných budov, vzdělávací zařízení a infrastrukturu, oznámil Kyrylenko.

Ostřelování trvalo celou noc

„Dělostřelecké ostřelování po celé frontové linii celou noc nepřestalo. Nepřítel nejintenzivněji pálil směrem na Marjinku, Avdijivku a Očeretyni,“ dodal Kyrylenko.

Všechna tři města ruská armáda v posledních týdnech rozsáhle bombarduje, zůstávají však pod kontrolou Ukrajinců, píše CNN. Podle Kyrylenka trojice měst nehlásí žádné ztráty na životech mezi civilisty, místní obyvatelé ale mají potíže s dodávkami elektřiny a plynu.

Otřesné podmínky v Mariupolu. Rusové nechávají civilisty za jídlo odklízet suť a mrtvoly

Válka na Ukrajině

V sousední Luhanské oblasti podle ukrajinského ministerstva vnitra ruské síly pálily minomety, dělostřelectvem a raketomety na města a městečka Severodoněck, Rubižne, Kreminna, Lysyčansk, Popasne, Hirske a Zolote, kde úmyslně cílily na domy a výškové obytné budovy. Z oblasti bylo podle místní správy evakuováno asi 67 lidí.

Ruští vojáci ostřelovali také vesnice v Doněcké oblasti, zasaženo bylo i několik sídel v přilehlé Záporožské oblasti, uvedla tamní správa.

Odvezli jsme z Ukrajiny skoro 800 tisíc lidí, hlásí Rusové

Válka na Ukrajině

Ruská armáda v noci na pondělí raketami zničila 16 ukrajinských vojenských objektů, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Jsou mezi nimi velitelská stanoviště, sklady pohonných hmot nebo munice, zničeno bylo podle Moskvy i vojenské vybavení. Většina cílů se nacházela na Donbase nebo na východě Ukrajiny, upozornila CNN.

Zprávy ani jedné z válčících stran nelze nezávisle ověřit.

Přes 2000 mrtvých civilistů

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zahynulo přes 2000 civilistů, oznámil v pondělí Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR). Dalších více než 2800 civilistů bylo zraněno. Mezi oběťmi je nejméně 207 dětí.

Skutečný počet smrtelných obětí je podle OHCHR vyšší, protože v některých oblastech, kde se stále bojuje, nelze bilanci ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám