Hlavní obsah

Na Ukrajině plánují snížit věk mobilizovaných. Zalužnyj by chtěl jen způsobilé a nezpůsobilé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ukrajinské armády generál Valerij Zalužnyj není spokojen s prací vojenských odvodových úřadů, které řídí mobilizaci během války proti ruským okupantům. Prohlásil to na úterní tiskové konferenci. Vystoupil na ní den poté, co byl zveřejněn návrh zákona, jenž má kromě jiného snížit věk mužů, kteří mohou být mobilizováni, a to z 27 na 25 let.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj na snímku z 28. července 2023

Článek

Téma mobilizace, které je na Ukrajině v poslední době často diskutované, se dostalo do centra pozornosti i během svátků. Znění zákona, jenž navrhuje snížení věku pro mobilizaci, v pondělí večer zveřejnil ukrajinský parlament. V úterý pak vystoupil šéf armády.

„V současné době nejsem spokojen s prací (odvodových úřadů),“ pronesl v úterý Zalužnyj, u nějž agentura Reuters poznamenala, že je to jinak, co se týče styku s veřejností, zdrženlivý generál.

Veliteli ukrajinských ozbrojených sil se nelíbí ani určování způsobilosti k vojenské službě. Je zastáncem toho, že aktuální pojem „omezená způsobilost“ by měly úřady z právních předpisů vyškrtnout a ponechat jen striktní „způsobilý“, nebo „nezpůsobilý“, upozornila agentura Unian.

Denně z Ukrajiny odjíždí asi 6000 mužů, tvrdí ukrajinský pohraničník

Válka na Ukrajině

Stupně postižení při určování toho, zda je dotyčný způsobilý pro vojenskou službu, či už nikoliv, nejsou podle něj relevantní a rozhodující slovo by v tomto směru podle něj měla mít vojenská lékařská komise.

I v tomto by podle Unianu mělo podle nové normy dojít ke změnám.

Minulý týden prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že armáda navrhla mobilizovat dalších 450 tisíc až 500 tisíc lidí. Zalužnyj sice vnímá toto číslo jako opodstatněné, nicméně novinářům řekl, že by ho nikdy veřejnosti neodhalil, což je poznámka, která znovu rozvířila spekulace o politických třenicích mezi ním a Zelenským.

Napětí mezi oběma muži probírala hojně média i v listopadu, poté co Zalužnyj řekl, že válka s Ruskem směřuje k patu kvůli technologickému stavu na bojišti. Takový komentář se nelíbil prezidentské kanceláři, která za to šéf armády pokárala.

Z ruské lodi zbyly po ukrajinském útoku jen ohořelé trosky

Válka na Ukrajině

Zalužnyj velel letošní ukrajinské protiofenzivě. Armádě se však významnější část Ruskem okupovaného území vybojovat zpátky nepodařilo. Přesto je generál u mnoha Ukrajinců stále velmi oblíbený – po tom, kdy na začátku roku 2022 odrazil ruské síly z ukrajinského hlavního města a na podzim téhož roku zorganizoval dvě úspěšné protiofenzivy, které znovu dobyly velkou část území, píše Reuters.

„V roce 2023 jsme měli poměrně ambiciózní cíle. Nebyl jsem zklamán úrovní (zahraniční pomoci). Samozřejmě, že to nebyla celá požadovaná částka, ale umožnilo nám to vést sebevědomé vojenské operace,“ řekl dále na své tiskové konferenci Zalužnyj a dodal, že doba, která uplynula od jeho komentářů o patové situaci, mu dala za pravdu: „Dostal jsem za to spoustu kritiky, ale časem si lidé uvědomili, že jsem měl naprostou pravdu.“

Ukrajina mění způsob mobilizace, zacílí na specialisty

Válka na Ukrajině

Rusko nyní postupuje na všech frontách, řekl Šojgu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám