Hlavní obsah

Z ruské lodi zbyly po ukrajinském útoku jen ohořelé trosky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruská výsadková loď Novočerkassk, která se v noci na úterý stala v přístavu na Ruskem okupovaném Krymu terčem ukrajinského útoku, je zcela zničená. Plyne to z fotografie, která se objevila na síti Telegram. Z vody trčí jen ohořelé kusy lodi, která se potopila.

Útok na loď NovočerkasskVideo: Reuters, AP

 
Článek

Přítomnost výsadkové lodi třídy Ropucha v krymském přístavu Feodosija, právě na místě noční exploze, potvrdil satelitní snímek z 24. prosince.

Pak se objevil na telegramovém kanálu Deep State záběr na trosky lodi. Zatímco jeřáby na molu stojí, z lodi kouká nad vodu jen ohořelý okraj trupu a malý kus nástavby. Výbuch, který byl mimořádně silný, což bylo patrné i na videu z přístavu, ji rozerval.

Foto: Anton Heraščenko/Depp State

Trosky lodi Novočerkassk

Síla exploze naznačuje, že loď skutečně převážela munici, jak se uvádělo na různých kanálech na Telegramu. Mluvil o tom i velitel ukrajinského letectva Jurij Ihnat, podle něhož půjde loď jen velmi těžko opravit.

Mohutná exploze podle něj naznačuje, že nešlo o „výbuch něčeho bezvýznamného, ale o detonaci munice“. Připomněl, že velká výsadková loď se používá k přepravě techniky, zbraní a personálu.

Rusko nyní postupuje na všech frontách, řekl Šojgu

Evropa

O vážnosti poškození vypovídá i skutečnost, že o útoku na loď musel informovat ruský ministr obrany Sergej Šojgu Vladimira Putina.

Loď Novočerkassk byla vyrobená v osmdesátých letech v Polsku. Poškozena byla už loni 24. března, když Ukrajinci raketami zasáhli přístav Berďansk. Tam tehdy zničili výsadkovou loď Orsk.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tato kombinace fotografií ukazuje dva satelitní snímky ruské výsadkové lodi Novočerkassk ve východním krymském přístavu Feodosija. Levý obrázek pochází z doby tří týdnů před útokem v úterý 26. prosince 2023- Pravý obrázek zachycuje loď po útoku. Ukrajinská válečná letadla poškodila ruskou loď kotvící v Černém moři u Krymu

Potopení Orsku potvrdily satelitní záběry, ruský propagandista byl neopatrný

Válka na Ukrajině

Za třetinu roku přišli Rusové v Černém moři o pětinu lodí

Britský ministr obrany Grant Shapps na síti X po útoku uvedl, že pětina ruské Černomořské flotily byla zničena za čtyři měsíce.

„Poslední úder Putinovu námořnictvu ukazuje, že ti, kdož jsou přesvědčeni o patu v ukrajinské válce, se mýlí. Nezaznamenali, že za poslední čtyři měsíce bylo zničeno 20 procent ruské Černomořské flotily.

Velitel ukrajinského letectva Jurij Ihnat v rozhovoru pro stanici Rádio Svoboda nepřímo potvrdil spekulaci Novinek, že k útoku byly použity britsko-francouzské střely Storm Shadow.

„Byly to střely s plochou dráhou letu. Co můžeme konkretizovat? Nemáme ve výzbroji mnoho těchto zbraní, které nám poskytli partneři. Teď se budou prostě ptát, jakou to bylo, protože každý výrobce chce vidět takovéto výsledky své práce, protože je to jako reklama. Máme Storm Shadow a SCALP,“ řekl Ihnat podle Ukrajinské pravdy. Storm Shadow a SCALP jsou stejné střely, první označení je britské a druhé francouzské. Ukrajina je dostala od obou zemí.

Ihnat doplnil, že ke zničení bylo nutné „vypálit více než jednu raketu, protože nepřítel může střely s plochou dráhou letu sestřelovat“.

Střely byly vypálené z frontových bombardérů Suchoj Su-24, které Ukrajinci upravili pro vypouštění těchto střel.

Ihnat zároveň popřel ruské tvrzení, že se ruské protivzdušné obraně podařilo sestřelit dva Su-24.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Ruská loď Novočerkassk na archivním snímku

Ukrajina zasáhla další velkou ruskou výsadkovou loď

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám