Hlavní obsah

Ukrajina mění způsob mobilizace, zacílí na specialisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina několik týdnů po příchodu nového ministra obrany Rustema Umerova mění způsob mobilizace vojáků. Nově se do ní zapojí komerční společnosti, píše deník The Guardian. Ty by měly provádět cílenější odvody a nasazovat brance do takových rolí, které odpovídají jejich schopnostem.

Foto: Profimedia.cz

Archivní foto mobilizace ukrajinských vojáků v odvodové kanceláři v Užhorodu

Článek

„Někteří lidé se bojí. Bojí se, že budou umírat, bojí se střílet, ale to neznamená, že se nemohou zapojit do jiných činností… Nyní máme nového ministra s novým přístupem,“ řekl britskému deníku tajemník ukrajinské bezpečností rady Oleksij Danilov.

Ten dále uvedl, že ukrajinská armáda bude spolupracovat se dvěma největšími ukrajinskými náborovými společnostmi, které budou mít za úkol identifikovat lidi se specifickými dovednostmi a zároveň nalákat ty, kteří se kvůli obavám z bojů na frontě náboru zatím vyhýbají.

„Mobilizace bude pružnější, budou se vyhlašovat ty specializace, které jsou potřeba, a lidé se budou hlásit na konkrétní pozice. Potřebujeme například svářeče, mechaniky a podobně,“ sdělil Danilov.

Perebyjnis: Dejte Ukrajině všechny potřebné zbraně, nebo budou bojovat i vaši občané

Domácí

Zdroj z ukrajinského ministerstva obrany uvedl, že s náborovými společnostmi již byly uzavřeny smlouvy. Více podrobností však nesdělil. Prozatím tedy není jasné, do jaké míry se náborové společnosti zapojí nebo jak bude pokračovat obecný nábor pro boje v první linii.

O nové mobilizaci se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který uvedl, že se s Umerovým plánem seznámí již brzy. „Plán bude vypracován a budou v něm všechny odpovědi. Příští týden tento plán uvidím,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci, aniž by uvedl další podrobnosti.

Zelenskyj to řekl v době, kdy se Ukrajina připravuje na druhou válečnou zimu a kdy na frontě i ve společnosti obecně panuje všeobecná únava, podotkl britský deník.

Podle něj totiž ukrajinská protiofenziva nedokázala získat zpět „velké množství území“, kvůli čemuž se u západních partnerů mají často ozývat hlasy, které za zavřenými dveřmi naznačují, že „dříve či později bude Kyjev možná muset zvážit pokus o ukončení války jednáním“.

Žádný pat, Ukrajině by stačilo dodat víc zbraní

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám