Hlavní obsah

Na Ukrajině padl novozélandský voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicetiletý novozélandský desátník Dominic Abelen padl na Ukrajině, uvedla zpravodajka listu The Guardian. Na Ukrajině byl několik měsíců a zapojil se do bojů, novozélandské úřady o povolení válčit na Ukrajině nežádal.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Houfnice proruských separatistů při palbě

Článek

Dva lidé, kteří znali Abelena, jeden na Ukrajině a druhý na Novém Zélandu, potvrdili listu, že byl členem ukrajinské mezinárodní legie a že bojoval na frontě. Neuvedli sice, jak dlouho byl na Ukrajině, jisté ale je, že to bylo několik měsíců.

Jeho otec v prohlášení pro novozélandskou armádu uvedl, že se rodině s plány nesvěřil. „Neřekl nám, že pojede na Ukrajinu, ozval se až tehdy, když tam byl. Věděl, že bychom mu to rozmlouvali. Taky znal rizika, ale chtěl tam bojovat,“ uvedl Abelenův otec.

Jeho syn nebyl důstojník, neměl tak povinnost informovat novozélandskou armádu. A tak si mohl vzít neplacené volno. Mluvčí novozélandské armády uvedl, že tyto vojáky přesto dál považuje za příslušníky novozélandských ozbrojených sil.

Deset let v armádě

Abelen sloužil v novozélandské armádě deset let. Byl nasazen v Iráku a naposled působil na základně u města Christchurch.

Jeho velitel podplukovník Cory Neale řekl, že desátník Abelen byl schopný nižší poddůstojník, důvěryhodný příslušník roty se skvělým charakterem, který se skutečně staral o své vojáky a přátele.

Na Ukrajině oficiálně nejsou žádní novozélandští vojáci, země tam posílá jen humanitární pomoc. Své vojáky však vyslala do Británie, aby tam cvičili Ukrajince v ovládání západních zbraní.

Vojáci z Nového Zélandu budou cvičit Ukrajince pro první linii

Zahraniční

Aaron Wood, mluvčí veteránské organizace No Duff, však řekl listu, že ví o desítkách novozélandských vojáků na Ukrajině, kteří tam působí jak v bojích, tak při výcviku.

Bývalý ukrajinský honorární konzul na Novém Zélandu Oleksandr Kiričuk sdělil listu, že ví o stovkách žádostí Novozélanďanů, kteří chtěli vstoupit do zahraniční legie a které od toho odrazoval. Protože nesouhlasil se zapojením cizinců do bojů, opustil funkci honorárního konzula.

Podle listu The Guardian působí na Ukrajině tisíce cizinců. Padli tam mimo jiné dva Britové, dva Američané, Australan a čtyři Gruzínci. V červnu tam padl i jeden český dobrovolník.

Při bojích s Rusy padl na Donbasu český dobrovolník

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám