Hlavní obsah

Vojáci z Nového Zélandu budou cvičit Ukrajince pro první linii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva novozélandské pěchotní výcvikové týmy pomohou Ukrajincům zdokonalit se v zacházení se zbraněmi, v první pomoci nebo efektivitě boje. V pondělí to oznámila novozélandská vláda. Ostrovní stát už od začátku invaze poskytl Ukrajině finanční pomoc ve výši 40 milionů dolarů (953 milionů korun).

Foto: Greg Bowker, ČTK/AP

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová

Článek

„Nový Zéland jasně vyjádřil, že bude nadále odpovídat na volání Ukrajiny po praktické podpoře, zatímco brání svůj domov a obyvatele proti neoprávněné ruské invazi,“ prohlásila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondělí na tiskové konferenci. „Víme, že jednou z největších priorit Ukrajiny je nyní výcvik vojáků,“ podotkla premiérka a připomněla, že země necvičí ukrajinské vojáky poprvé.

Ukrajina oznámila smrt leteckého esa

Evropa

120 příslušníků novozélandské armády odcestuje do jednoho ze čtyř neupřesněných míst v Británii, kde se zaměří na výcvik 800 ukrajinských vojáků. Vypilují jejich nezbytné dovednosti pro boj v první linii – zacházení se zbraněmi, první pomoc v boji nebo i orientaci v právních otázkách.

Ministr zahraničí Nového Zélandu Peeni Henare navíc ocenil, že zdokonalit se díky tréninku Ukrajinců mohou i novozélandští vojáci.

Je to demonstrace hodnot

Přestože ostrovní země neplánuje nasazení vlastních jednotek na Ukrajinu, ruskou invazi ostře odsuzuje. V květnu poslala třicítku vojáků na výcvik ukrajinského dělostřelectva, nyní se jejich počet znásobí čtyřikrát.

Černochová: ČR jedná o zapojení do výcviku ukrajinských sil

Domácí

„Je to demonstrace našich hodnot a nezávislé zahraniční politiky,“ uvedla k chystanému výcviku ministryně zahraničí Nanaia Mahutaová. Dodala, že opakovaná pomoc Ukrajině je v zájmech Nového Zélandu na obranu mezinárodní vlády práva.

Nový Zéland odsoudil ruskou invazi jako nezákonný útok na suverénní stát. Od propuknutí konfliktu poskytl zemi v přepočtu už více než 40 milionů dolarů (953 milionů korun) a uvalil sankce na 800 ruských občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám