Hlavní obsah

Musíme přestat lhát, válka je v patové situaci, prohlásil Kličko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjevský starosta a bývalý boxer Vitalij Kličko prohlásil, že válka na Ukrajině je v patové situaci. Podle něj by Ukrajina měla o stavu války konečně přestat lhát jak svým lidem, tak i partnerům. Kličko to řekl v rozhovoru pro švýcarský list 20 Minuten.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko

Článek

„Někteří možná nechtějí slyšet pravdu, ale nemůžeme donekonečna lhát našim lidem a partnerům,“ prohlásil pro švýcarský list Kličko.

Ten tak navázal na slova vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného, který zkraje listopadu pro deník The Economist uvedl, že pokud se Ukrajina chce dostat z této „slepé uličky“, čímž myslel patovou situaci, musel by přijít nějaký „technologický průlom“. Nic ale podle něj nenasvědčuje tomu, že by k něčemu takovému mělo dojít.

„Stejně jako v první světové válce jsme se dostali na úroveň technologie, která nás staví do patové situace,“ uvedl Zalužnyj.

Zalužnyj: Válka přechází v poziční boje, Ukrajina potřebuje nové schopnosti

Zahraniční

„Řekl pravdu,“ okomentoval tato slova Kličko. Kyjevský starosta navíc prohlásil, že ti ukrajinští politici, kteří šéfa ukrajinských ozbrojených sil za jeho výroky kritizovali, tak činili „nespravedlivě“.

Kličko prezidentem?

Švýcarský list se Klička zeptal i na jeho případnou kandidaturu na prezidenta, o které se již delší dobu mluví. Podle něj je ale v době, kdy Ukrajina bojuje o přežití, „nevhodné“ o této záležitosti diskutovat.

Vyjádřil se ovšem k poklesu popularity ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Lidé vidí, kdo je efektivní a kdo ne. Musí se o tom sami přesvědčit,“ uvedl Kličko.

„Ptají se, proč jsme nebyli na tuto válku lépe připraveni, proč Zelenskyj do poslední chvíle popíral, že přijde… Nebo jak se Rusové mohli dostat tak rychle do Kyjeva,“ dodal bývalý boxer.

Zelenskyj to odmítá

Ukrajinský prezident ale tvrzení o patu odmítá. „Čas pokročil, lidé jsou bez ohledu na jejich postavení unavení, a to je pochopitelné,“ uvedl Zelenskyj. „Znovu zdůrazňuji. Není to ale patová situace,“ reagovala na slova Zalužného ukrajinská hlava státu.

Otázka „patové situace“ je však velmi citlivá, jak píše americký deník The Washington Post (WP). Ukrajinští představitelé se totiž obávají, že by tyto výroky mohly přinutit Ukrajinu k jednání s Ruskem, kvůli čemuž by se Ukrajina možná musela vzdát některých z dočasně okupovaných územích.

Je to patová situace, Rusové a Ukrajinci by měli jednat o ukončení války, říká spojenec Moskvy Lukašenko

Evropa

Žádný pat, Ukrajině by stačilo dodat víc zbraní

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám