Hlavní obsah

Žádný pat, Ukrajině by stačilo dodat víc zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký historik Timothy Snyder odmítl jako defétismus tvrzení, že válka se ocitla v patové situaci. Podle něj by mohly změnit stav další a rozsáhlejší dodávky zbraní. Varuje, že neúspěch v pomoci Ukrajině může mít pro Západ fatální mezinárodněpolitické důsledky.

Foto: Profimedia.cz

Timothy Snyder v roce 2019

Článek

Profesor Yaleovy univerzity Snyder, který se specializuje na moderní dějiny východní Evropy, odmítl v rozhovoru pro list The Guardian časté tvrzení o patu: „Nesnáším analogii patu, protože válka nejsou šachy. V šachách je daný počet figurek; a to, že ses ocitl v patu, je způsobeno tím, že se tvé figury dostaly do určité pozice.“

„Důvod, proč nesnáším tuto analogii, je v tom, že naznačuje, že nemůžeme dát Ukrajině pět dam. To my můžeme udělat kdykoli,“ vysvětlil Snyder s narážkou na to, že vojenskou pomoc může Západ navýšit mnohem více.

Snyder to řekl v den, kdy zahájil druhý rok sbírky na celonárodní systém detekce dronů pro Ukrajinu, který by jí měl pomoci před zimními útoky ruských dronů a raket na energetickou síť.

Kreml se zřejmě pokusí opět zlomit morálku útokem na zdroje elektřiny a tepla v zimních měsících. V tom se shoduje s názorem britské rozvědky, která 21. listopadu k útokům 50 dronů v noci z 18. na 19. listopadu uvedla: „Jedním z cílů Ruska je zřejmě oslabit ukrajinskou protivzdušnou obranu, nastavit podmínky v prostoru před koncentrovanou zimní kampaní útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Rozvědka zmínila, že si Rusko nyní shromažďuje zbraně na zimní vzdušnou ofenzivu. „Rusko se skoro na dva měsíce zdrželo vypouštění svých nejlepších střel s plochou dráhou letu vzduch-země z těžkých bombardérů zřejmě s cílem vytvořit značnou zásobu těchto zbraní; Rusko je s vysokou pravděpodobností použije, jestliže zopakuje loňskou kampaň s cílem zničit ukrajinskou kritickou infrastrukturu,“ stojí v její pravidelné zprávě.

Ruská krutost

Snyder, který napsal knihu Krvavé země o brutalitě konfliktů na území Polska, Ukrajiny a Běloruska, se však nedomnívá, že jde o chladnou úvahu. „Myslím si, že v ruském vedení je hodně lidí, kteří si prostě libují v krutosti. Prostě se jim líbí nápad odepírat Ukrajincům jídlo, energii a teplo během zimy,“ uvedl Snyder, který podrobně studoval, jak probíhal hladomor na Ukrajině a co bylo jeho cílem .

Snyder také svým výrokem reagoval na vyjádření nejvýše postaveného ukrajinského velitele, generála Valerije Zalužného, který v rozhovoru pro týdeník Economist vysvětlil, proč se zastavila letní ukrajinská ofenziva: „Právě jako v první světové válce jsme se dostali na úroveň technologie, která nás uvrhla do patu.“ I Zalužnyj ale naznačoval, že pokud by se použilo letectvo, které by získalo místní převahu ve vzduchu, mohla by se situace změnit.

Za defétismem se může skrývat přání nenechat Putina prohrát

Řeči o patu na frontě jsou podle historika projevem defétismu a „sebenaplňujícího se proroctví pasivity“. Podle něj je potřeba, aby se vedení západních zemí včetně USA připravila poskytnout Ukrajině dlouhodobou vojenskou pomoc. Odmítl handrkování o posledním balíku pomoci Ukrajině v Kongresu.

Neposkytnutí dlouhodobé pomoci Ukrajině by dle Snydera vedlo ke katastrofálním následkům v západní politice, horším než po invazi do Iráku. „Je ohromující, kolik by pak Američané mohli ztratit, co se týče důvěryhodnosti, schopnosti odstrašovat Čínu a Rusko. V podstatě všechno,“ uvedl Snyder.

„Dalším argumentem, který lidé uvádějí, je, že jsme unaveni, což je směšné. Nejsme unaveni, jen se snadno necháme rozptýlit,“ odmítl Snyder rázně řeči o únavě z války. Domnívá se, že ti, kdož odmítají pomoci, možná „chtějí, aby Putin vyhrál, ale asi se to bojí říci“.

Rusové dál útočí na Kupjansk a Avdijivku

Rusové podle Institutu pro studium války (ISW) v posledních dnech dále pokračují ve snahách ovládnout celou Luhanskou oblast. Dále útočí na linii Kreminna–Svatove–Kupjansk. Geolokované záběry potvrdily, že se jim podařilo postoupit u Synkivky. Ruské útoky v této oblasti potvrdil ukrajinský generální štáb, podle něhož se však všechny podařilo odrazit.

Podle ukrajinského vojenského pozorovatele Kosťantyna Mašovce se ruské síly soustředěné u Kupjansku přeskupují, což by mohlo znamenat přípravu na další útok .

Dál se bojuje i u Bachmutu, kde ale ani jedna strana nepostoupila. Rusové zesílili útočné operace u Avdijivky a postoupili až k jejímu jižnímu okraji a pronikli do průmyslové zóny. Jejich zesílené útoky ve středu potvrdil i mluvčí ukrajinské skupiny sil Tavrijsk Oleksandr Štupun, je jich asi o třetinu více než o den dříve. Přiznal, že Rusové na jižním okraji Avdijivky podnikli překvapivý útok pomocí mechanizovaných a obrněných jednotek.

Bojuje se i u řeky Mokri Jaly, kde Rusové útočí na Staromajorske, Prijutne a Urožajne, ale zatím bez velkých výsledků.

Zalužnyj: Válka přechází v poziční boje, Ukrajina potřebuje nové schopnosti

Zahraniční

Putin mírní očekávání u Avdijivky, mluví jen o aktivní obraně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám