Hlavní obsah

Zalužnyj: Válka přechází v poziční boje, Ukrajina potřebuje nové schopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině přechází do nové fáze pozičních bojů, které jsou výhodné pro Rusko. V příspěvku pro časopis The Economist to uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Ukrajina podle něj potřebuje nové vojenské schopnosti a technologie, aby průběh války zvrátila ve svůj prospěch.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj

Článek

„Válka nyní přechází do nové fáze: do toho, čemu ve vojenství říkáme ‚poziční‘ válka se statickými a vyčerpávajícími boji, jako tomu bylo v první světové válce,“ napsal Zalužnyj v příspěvku s tím, že Rusku to umožní obnovovat své síly a nakonec ohrozit postavení ukrajinské armády i samotného ukrajinského státu.

Jakkoliv jsou střely a dělostřelecké granáty i nadále zásadní pro vedení války, ukrajinská armáda podle něj potřebuje získat klíčové vojenské schopnosti a technologie, aby se z tohoto druhu války vymanila.

„Nejdůležitější z nich je letectvo. Vzdušná kontrola je pro rozsáhlé pozemní operace nezbytná. Na začátku války jsme měli 120 bojových letadel. Z nich byla použitelná pouze třetina,“ uvedl Zalužnyj s tím, že ruské letectvo má navzdory ztrátám nad ukrajinským nadále převahu.

Foto: Sofiia Gatilova, Reuters

Ukrajinští příslušníci 110. samostatné mechanizované brigády Ozbrojených sil Ukrajiny se připravují na střelbu ze samohybné houfnice Dana u města Avdijivka. Na boku je vidět trámový kříž

Důležité jsou podle Zalužného také účinné odminovací přístroje a prostředky elektronického boje, které jsou klíčem k vítězství ve válce dronů.

I v tomto ohledu podle něj Ukrajina za Ruskem zaostává. Vyzval také k tomu, aby Ukrajina zlepšila výcvik svých vojáků a rozšířila kategorie občanů, kteří mohou být povoláni do armády.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu loni 24. února. Ačkoliv se Ukrajincům od té doby podařilo osvobodit rozsáhlé oblasti kolem Kyjeva, Charkova či Chersonu, Moskva stále ovládá přibližně 18 procent napadené země čili 106 tisíc kilometrů čtverečních, což je téměř rozloha Bulharska.

Foto: Josh Smith, Reuters

Americký letoun F-16 Fighting Falcon Ilustrační foto

Rozsáhlá ofenziva, kterou Kyjev zahájil v červnu na jihu země, dosud zaostává za očekáváním. Ukrajincům se nepodařilo prolomit Ruskem důkladně vybudované obranné linie a frontovou linii posunuli místy jen o několik kilometrů.

Koalice několika západních zemí v srpnu přislíbila Ukrajině desítky stíhaček F-16, první by měly být dodány na přelomu roku.

KLDR dodala Rusku přes milion dělostřeleckých nábojů, tvrdí jihokorejská rozvědka

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám