Hlavní obsah

Mladé ženy měly štěstí. Z Buče uprchly na Slovensko

Tea utekla z Buče na předměstí Kyjeva, které si oblíbily především mladé rodiny, 29. března ve skupině 27 žen a tří dětí. „Měsíc jsme spaly v oblečení, v němž bychom mohly kdykoli uprchnout,“ řekla Tea, která se na Slovensko dostala přes Rumunsko a Maďarsko.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

V Buči, ze které ženy uprchly na Slovensko, se nalezl masový hrob se zavražděnými ukrajinskými civilisty.

Článek

Tea společně s Elvirou a Valentynou utekly v ten den ráno za mimořádně obtížných okolností. „Vzaly jsme jen dokumenty a několik základních věcí,“ sdělila Valentyna.

Útočiště nalezly v malé obci Kvakovce na východě Slovenska v okresu Vranov nad Topľou. „Nesmírně děkujeme za všechnu pomoc, které se nám dostalo. Slovensko projevilo obrovskou lidskost,“ řekla Valentyna Denníku N.

Vzpomíná si na rozhovory s babičkou, jež jako čtyřletá prožila přepadení Sovětského svazu nacistickým Německem v červnu 1941. Ani jedna z nich nevěřila, že ve 21. století se něco podobného může zopakovat.

Doufám, že nás naši muži pomstí, říká znásilněná z Chersonu

Válka na Ukrajině

Svár o hřiště

Rodině Elviry, další uprchlice z Buče, do základů vyhořel dům. „Zničila ho exploze, a když jsme volali hasiče, kvůli silné palbě odmítli přijet. Tak jsme jen bezmocně sledovali, jak plameny spalují dům přímo před našima očima. Zůstaly z něj trčet jen zdi,“ dodala.

Slovenské úřady nechaly vybudovat stanové městečko pro běžence přímo v areálu gymnázia v Michalovcích. Adriana Petrová, ředitelka školy, to označila za nešťastné řešení. „Z úřadu vlády mi telefonovali, že nám zabírají obě tělocvičny se zázemím i hřiště. Namítala jsem, že to určitě není vhodné, protože jsme v širším centru města a připravili nás o možnost sportovat,“ řekla deníku Nový čas.

Masakr v Buči byl poslední kapkou. Americké koblihy v Rusku končí

Internet a PC

Ředitelka upozorňovala, že je ve městě uzavřená střední škola, v níž úřady zřídily sklad humanitární pomoci. Ani to nepomohlo. Do areálu dorazili hasiči z Itálie, vybudovali stany, a 30. března zde ubytovali utečence.

Zůstává jen každý pátý
Od začátku války na Ukrajině překročilo slovensko-ukrajinské hranice 322 tisíc lidí.
O dočasné útočiště na Slovensku požádalo přes 65 tisíc lidí.
Za jeden den přišlo na Slovensko 1765 žen, 891 dětí a 723 mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám