Hlavní obsah

Místo západních značek dodáme Rusům naše oblečení, těší se Íránci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Moskva

Zboží západních oděvních značek, které odcházejí kvůli ukrajinské válce z Ruska, by mohlo do tří let nahradit zboží íránské. Oznámila to íránská média.

Foto: Profimedia.cz

Trh v Teheránu

Článek

Podle televize PressTV navrhla ruská rada nákupních středisek, aby se západní zboží začalo nahrazovat produkty íránských podniků, které vyrábějí kožené boty, oblečení a tašky. Šéf rady Oleg Vojcechovskij se na íránském velvyslanectví v Moskvě sešel se zástupci íránských podnikatelských svazů. Dohodli se, že by se tato náhrada dala provést do tří let.

„Rusko má zájem otevřít obchody se zbožím íránských výrobců, ale k jeho uvedení na ruský trh je třeba vyřešit několik věcí, takže se to asi nestane letos,“ sdělil Vojcechovskij.

Předpokládá se, že v začátcích bude v Rusku otevřeno 30 obchodů a že íránské výrobky začnou být začleňovány do nabídky existujících řetězců.

Rusku docházejí zbraně, pašuje je z Iráku a Íránu, píše Guardian

Evropa

Vojcechovskij řekl, že je třeba investovat do vytvoření značek a do obchodní podpory a že nejlepší a nejméně nákladné je pomalé zavádění tohoto zboží. Dokud nejsou vyřešeny logistické a certifikační problémy, není jisté, že výrobci budou schopni zboží nabízet v cenách běžných v Rusku, upozornil.

Rusko zahájilo 24. února invazi na Ukrajinu a Západ zareagoval sérií protiruských sankcí zaměřených mimo jiné na ekonomiku. Množství západních firem z Ruska odešlo. Írán je ruským spojencem například v syrské válce a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v březnu řekl, že Moskva bude s Teheránem spolupracovat, aby západní sankce obešla.

Reklama

Výběr článků

Načítám