Hlavní obsah

Rusové změnili taktiku. Svátek chtějí oslavit dobytím Severodoněcku, varuje analytik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové při dobývání Severodoněcku změnili taktiku. Namísto obléhání s cílem ukrajinské obránce nejprve vyčerpat se uchýlili k městskému boji. Strategii, která je rychlejší, ale povede ke větším ztrátám, zvolili proto, že chtějí třetí největší město Luhanské oblasti dobýt do oslav Dne Ruska 12. června. Podle agentury Unian to tvrdí ukrajinský vojenský historik a analytik Michail Žirokov.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Trosky obytné budovy ve městě Bachmut u Severodoněcku

Článek

„Stále potřebují obsadit Severodoněck. To, že se jim podařilo obsadit okrajová sídliště ještě neznamená, že mají pod kontrolou celé město. Z vojenského hlediska není jasné, proč Rusové začali bojovat ve městě, kde budou mít obrovské ztráty...Myslím, že je tlačí čas. Do příštího svátku chtějí nějaké výsledky – a příštím svátkem je Den Ruska,“ připomněl Žirokov.

V ulicích východoukrajinského Severodoněcku se v pátek odehrávají tvrdé boje s ruskými vojáky a oběti přibývají, řekl v telefonickém rozhovoru s agenturou AP starosta města Oleksandr Strjuk.

„Počet obětí roste každou hodinu, ale uprostřed pouličních bojů nedokážeme počítat mrtvé a raněné,“ uvedl starosta. Ve městě je podle něj asi 12 až 13 tisíc civilistů. Před válkou měl Severodoněck přes 100 tisíc obyvatel. Ti, kteří zůstávají, se před bombardováním uchýlili do sklepů či krytů.

Rusové si 12. června připomínají vlastní den nezávislosti, respektive částečného osamostatnění. 12. června roku 1990 totiž byla na prvním sjezdu lidových poslanců Ruské federace schválena Deklarace o státní svrchovanosti Ruské sovětské federativní socialistické republiky.

Náměstek NATO: Rusko porušilo dohodu, na východě Evropy můžeme zasáhnout

Evropa

A podle Žirokova bude chtít letos Kreml Den Ruska oslavit dobytím Severodoněcku nebo jiného velkého města. Je podle něj odhodlán upravit taktiku tak, že povede k většímu ztrátám životů mezi vojáky i v civilním obyvatelstvu v zájmu rychlejšího postupu.

Postup ruské armády na Donbasu na východě Ukrajiny se v poslední době zrychlil. Ruské velení změnilo strategii a po stažení ze severní a střední části země se na východě Ukrajiny vrátilo k osvědčené, ale velmi destruktivní taktice opotřebávacího boje. Zjednodušeně jde o pomalý útok na území, které před tím zdecimovalo dělostřelectvo. Ukrajinské obraně tahle změna činí velké potíže, a žádá proto Západ o dodání dalších pokud možno těžkých zbraní.

Navzdory slibům Německo neposkytlo Ukrajině téměř žádné zbraně, píše Die Welt

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám