Hlavní obsah

Merkelová je spoluzodpovědná za válku na Ukrajině, zní z Bundestagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová částečně může za rozpoutání války mezi Ruskem a Ukrajinou, protože blokovala vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance (NATO). V rozhovoru pro německé stanice RTL a n-tv to řekla šéfka výboru pro obranu Spolkového sněmu (Bundestagu) Marie-Agnes Strack-Zimmermanová (FDP).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Podle Strack-Zimmermanové bylo v roce 2008 mnoho podporovatelů vstupu Ukrajiny do Aliance, proti se však postavilo Německo a Francie, v jejímž čele tehdy stál Nicolas Sarkozy. Šéfka obranného výboru to označila za „velkou chybu, která jde na vrub částečně Francii a Angele Merkelové“. Na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008 bylo Ukrajině a Gruzii kvůli obavám z konfliktu s Ruskem budoucí členství v Alianci pouze přislíbeno.

Německo mělo také od začátku konfliktu na Ukrajině zemi podpořit dodávkami zbraní, uvedla Strack-Zimmermanová. Podle ní bude důležité, aby se „přepsala historie z časů Angely Merkelové, obzvlášť historie posledních několika let a závažných chyb“.

Urovnání konfliktu na Ukrajině se účastnit nebudu, řekla Merkelová

Zahraniční

Angela Merkelová svůj podíl na rozpoutání války na Ukrajině už dříve odmítla.

Strack-Zimmermanová v rozhovoru dále uvedla, že se nedomnívá, že by konflikt na Ukrajině trval tak dlouho jako první či druhá světová válka. „Válka rozhodně nebude trvat čtyři nebo pět let,“ řekla. Podle ní ruský prezident Vladimir Putin nepočítal s tak velkou podporou Ukrajiny. „Putin nás má za úplné pitomce,“ dodala.

Mobilizovaní na videu prosí Putina, ať je neposílá na jatka. Marně, většina už je po smrti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám