Hlavní obsah

Urovnání konfliktu na Ukrajině se účastnit nebudu, řekla Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má účast na mírových jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou nepřipadá v úvahu, prohlásila bývalá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera. Jak válka skončí, neví.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Žádná taková otázka neexistuje,“ komentovala bývalá kancléřka svou případnou účast na mírových rozhovorech.

Dodala, že neví, jak konflikt na Ukrajině skončí. „Jednou to skončí vyjednáváním. Války končí u jednacího stolu,“ řekla Merkelová a pokračovala: „Je ale rozdíl mezi vnuceným mírem, který si stejně jako mnozí jiní nepřeji, a otevřeným a přátelským jednáním.“ Víc se už k tomuto tématu nechtěla vyjadřovat.

K politice, kterou prosazovala vůči Rusku a Ukrajině, Merkelová poznamenala, že „tehdy se rozhodovala podle logiky, která jí stále připadá rozumná“. „Bylo to o snaze zabránit válce, jako je tato. To, že to nevyšlo, neznamená, že bylo špatné se o to pokoušet,“ řekla.

Začátkem prosince v rozhovoru pro německý list Die Zeit označila Merkelová uzavření Minských dohod za „pokus dát Ukrajině čas, aby se stala silnější“. Podle ní „všem bylo jasné“, že konflikt zamrzl a problém nebyl vyřešen, „ale právě to dalo Ukrajině neocenitelný čas“. Vyjádřila pochybnost, že by v té době mohly země NATO poskytnout Kyjevu podporu v takové míře, jak to činí nyní.

V rozhovoru s týdeníkem Der Spiegel Merkelová přiznala, že ke konci svého mandátu už neměla žádné páky, jak přimět ruského prezidenta Vladimira Putina k jednání. Naposledy se s šéfem Kremlu setkala v srpnu 2021. „Každý už tehdy věděl, že na podzim budu pryč,“ řekla. „Z pohledu mocenské politiky jsem byla vyřízená. A pro Putina je moc to jediné, co se počítá,“ doplnila.

Ruský prezident Vladimir Putin později řekl, že slova Merkelové o Minských dohodách pro něj byla zcela nečekaná a byla zklamáním.

Merkelová přiznala, že už na Putina neměla žádné páky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám