Hlavní obsah

Medvěděv: Snaha světa trestat jadernou mocnost ohrožuje existenci lidstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv varoval svět před snahou postavit Rusko před tribunál za jeho invazi na Ukrajině. Myšlenka trestat zemi s jedním z největších jaderných potenciálů je absurdní a představuje hrozbu pro existenci lidstva, napsal na sociální síti Telegram současný místopředseda ruské bezpečnostní rady.

Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Pool , Reuters

Dmitrij Medvěděv

Článek

Ze snahy postavit Moskvu před mezinárodní soudy obvinil Spojené státy, které dále viní z vedení řady krvavých válek, zabití milionů lidí, za což podle něj nikdy nečelily trestu. "Počet obětí zločinné politiky USA je dnes srovnatelný s počtem obětí režimu (nacistického vůdce Adolfa) Hitlera," tvrdí Medvěděv.

Ten sloužil v letech 2008 až 2012 jako ruský prezident a prezentoval se coby reformátor, jenž chtěl zlepšit vztahy se Západem. Od letošního 24. února, kdy Rusko zahájilo vojenskou agresi na Ukrajině, se však Medvěděv projevuje jako hlučný zastánce tvrdé linie, poznamenala agentura Reuters.

Kdo říká, že za dva roky bude na mapě nějaká Ukrajina? útočí Medvěděv

Evropa

Například minulý měsíc na sociální síti napsal, že všichni ti, kteří podle něj nenávidí Rusko, jsou "zdegenerovaní". "Dokud budu naživu, udělám vše pro to, aby zmizeli," uvedl.

Rusko čelí obviněním z porušování mezinárodního humanitárního práva a páchání válečných zločinů kvůli útokům na civilisty na Ukrajině. Moskva ale navzdory množícím se svědectvím a faktům popírá, že by na civilisty útočila. Americký prezident Joe Biden už dříve označil ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince.

Moskva invazi nazývá "zvláštní vojenskou operací" a zdůvodnila ji potřebou odzbrojit a "denacifikovat" svého souseda. Kyjev hovoří o bezdůvodné a neopodstatněné vojenské agresi a opakuje, že pro Rusko nikdy nepředstavoval hrozbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám