Hlavní obsah

Francii čeká za dva týdny těsný souboj

Finálový souboj o úřad francouzského prezidenta mezi dosavadním šéfem Elysejského paláce Emmanuelem Macronem (44) a Marine Le Penovou (53), předsedkyní krajně pravicového Národního sdružení, který se uskuteční v neděli 24. dubna, bude velmi těsný.

Foto: ČTK

Současný francouzský prezident Emanuel Macron

Článek

Naznačují to průzkumy, které lehce favorizují centristu Macrona, přičemž u některých sondáží se prezidentův náskok pohybuje v rozmezí statistické chyby. Například průzkum institutu Ifop pro televizi TF1 ukázal, že Macron by mohl získat 51 procent hlasů, zatímco Le Penová 49 procent.

Dotazování institutu Élabe pro zpravodajskou televizi BFM dopadlo v poměru 52 ku 48 procentům ve prospěch úřadujícího prezidenta.

Většina neúspěšných kandidátů vyzvala své stoupence, aby ve druhém kole hlasovali pro Macrona.

Potvrzeno: Macron v prvním kole prezidentských voleb porazil Le Penovou o čtyři procenta

Evropa

Za Le Penovou se postavil jen další kandidát krajní pravice, Éric Zemmour (63). Největší pozornost se soustředí na voliče levicového radikála Jeana-Luka Mélenchona (70), který v prvním kole skončil třetí s 22 procenty hlasů.

Mélenchon sice řekl, že Le Penová nesmí ve finále dostat „ani hlas“, Macrona ale vysloveně nepodpořil, když řekl, že prezident zanechal Francii „v zoufalém stavu“. Podle průzkumů by mohla pro Macrona hlasovat třetina Mélenchonových voličů, další třetina pro Le Penovou a zbývající třetina k volbám nepůjde.

Jak probíhají francouzské prezidentské volby

Volby
Foto: ČTK

Prezidentská kandidátka Marine Le Pen

Jean-Marie Le Pen (93), otec Le Penové a zakladatel její strany (tehdy pod názvem Národní fronta), má o výsledku jasno: „Příští prezidentkou republiky bude Marine,“ řekl listu Le Parisien s tím, že „díky své kampani dosáhla pozoruhodného výsledku“.

Naproti tomu Alexis Brézet (59), šéfredaktor vlivného konzervativního deníku Le Figaro, míní, že vítězství by Macronovi nemělo uniknout. Prezident by se ale podle něj měl mít „na pozoru“ před Mélenchonovými stoupenci, protože by prý mohli vytvořit protestní blok, který vláda nesmí podcenit.

Televizní duel bude 20. dubna

Macron si podle všeho těsnost svého náskoku uvědomuje a opakuje, že „nic ještě není vyhráno“. Chce proto v nadcházejících dvou týdnech zesílit svou kampaň, která nebyla před prvním kolem příliš viditelná, mj. kvůli diplomatickým aktivitám kolem Ukrajiny.

Na nadcházejících 14 dní si Macron naplánoval několik cest po celé Francii – v nejbližších dnech zavítá do Štrasburku na východě a přístavního města Le Havre na západě země. Počítá také s účastí v televizním duelu s Le Penovou plánovaném na 20. dubna.

Kandidáti na francouzského prezidenta

Volby

Jiné starosti má Valérie Pécresseová (54), neúspěšná prezidentská kandidátka opozičních Republikánů, která požádala veřejnost o finanční příspěvek na uhrazení své kampaně. Hraje se „o přežití republikánské pravice“, prohlásila s tím, že se sama zadlužila pěti miliony eur (122 mil. Kč).

Výsledky 1. kola (v procentech)
Emmanuel Macron27,8
Marine Le Penová23,2
Jean-Luc Mélenchon22
Éric Zemmour7,1
Valérie Pécresseová4,8
Yannick Jadot4,6

Reklama

Výběr článků

Načítám