Hlavní obsah

MAAE: Jsme blízko dohody o inspekci v Záporožské elektrárně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři obrany Francie Sébastien Lecornu a Ruska Sergej Šojgu se ve čtvrtek v telefonátu shodli na důležitosti návštěvy inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině. S odkazem na prohlášení Moskvy o tom informovala agentura RIA Novosti. Šéf MAAE Raphael Grosssi ve čtvrtečním rozhovoru s France24 uvedl, že dohoda o inspekci by mohla přijít v řádu dní.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská televize odvysílala záběry Záporožské elektrárny (video je bez zvuku).Video: AP

 
Článek

Největší evropskou jadernou elektrárnu obsadila ruská vojska na začátku března, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu. O chod zařízení se na ruskými okupačními silami ovládaném území nadále starají Ukrajinci.

Záporoží je nedaleko bojové linie a okolí elektrárny bylo opakovaně ostřelováno, což budí obavy z možné jaderné katastrofy. Moskva a Kyjev se vzájemně viní z odpovědnosti za útoky na elektrárnu.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

„Jsme velmi, velmi blízko,“ uvedl k dohodě o inspekci Grosssi v rozhovoru se stanicí France24. Návštěva by podle něj mohla přijít v řádu dnů, a nikoliv až týdnů.

Rusko zadrželo dva zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny, dávali prý informace Ukrajině

Zahraniční

O nezbytnosti inspekce MAAE v Záporoží podle Grossiho panuje všeobecná shoda, je to ale velmi komplexní operace, která si žádá přípravy. Před cestou je třeba vyřešit i ryze praktické problémy, například jak se do elektrárny, která je ve válečné zóně, bezpečně dostat nebo jak projet přes sporná území, uvedl Grossi. Vedle starosti o fyzickou bezpečnost je nezbytná také dohoda o tom, co přesně budou inspektoři na místě dělat, dodal.

Zmínil rovněž své dvě předchozí návštěvy Ukrajiny, které ho zavedly do Černobylu a na jih země.

O tématu minulý týden jednali po telefonu ruský prezident Vladimir Putin s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Ve čtvrtek se Macron v Paříži setkal s šéfem MAAE Grossim, Elysejský palác ale o setkání nezveřejnil žádné informace.

Rusové zaparkovali obrněné transportéry u jaderného reaktoru záporožské elektrárny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám