Hlavní obsah

Lipavský: Vztahy s Ruskem budou vyhrocené minimálně deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Je čas přehodnotit politiku vůči Rusku, nejméně deset let budou vztahy vyhrocené. Na jednání Rady pro zahraniční věci to uvedl český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ve svém postoji nezůstává sám, ovšem představa, že by členské státy zrušily právo veta v jednotné zahraniční politice, se mu zdá nereálná.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) při jednání FAC v Bruselu

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje v Bruselu.)

„Vztahy s Ruskou federací budou minimálně další dekádu poměrně vyostřené, Evropa to musí umět reflektovat, musí se umět bránit. Ta stále platná východiska předpokládají úplně jiné vztahy s Ruskem,” řekl po jednání šéf české diplomacie.

Ministr už před zahájením jednání avizoval, že hodlá partnerům navrhnout kompletní redefinici vztahů s Ruskem.

Z jeho slov plynulo, že si přeje, aby Evropská unie zaujala v této otázce jednotný postoj a aby se jednotlivé země od něj neodchylovaly.

Už žádné čekání na Brusel. K čemu je dobrý Lipavského „švýcarák“ mířící do Sněmovny

Válka na Ukrajině

„Je čas přehodnotit naši politiku vůči Rusku. Musíme vybudovat nová opatření proti němu abychom zastavili válku a byli připraveni na nová zvěrstva, která Rusko určitě plánuje,“ řekl Lipavský.

Přál by si, aby se jednalo o hlavní téma srpnového „Gymnichu”, tedy neformálního jednání ministrů zahraničí EU, které se bude vzhledem k předsenictví konat v Praze.

„Například jsem hovořil o tom, že bychom se měli zamyslet nad některými dohodami mezi EU a Ruskou federací, protože důvod jejich sjednání, třeba ohledně víz, pominul a Evropa by to měla reflektovat,” pokračoval ministr.

Velmi obdobně se vyjádřil také jeho litevský protějšek Gabrielius Landsbergis.

„Musíme diskutovat o tom, jak se vypořádat s agresory. Pokud nějaká země zaútočí na jinou sousední demokratickou zemi, jaký je náš přístup? Jak se s tím vypořádáme? Světová pravidla aktuálně čelí zkoušce, přepisují se a my musíme být těmi, kdo je píše,” uvedl.

Konec jednomyslnosti?

Lipavský se také vyjádřil k návrhu Evropského parlamentu, aby hlasování kvalifikovanou většinou nahradilo jednomyslnost, a to alespoň v otázkách zahraniční politiky.

„Já jsem velký realista, stojím nohama na zemi. Je tu celá řada členských států, které dnes na tuto diskusi nechtějí přistoupit a nejsou to jenom ti obvyklí podezřelí, o kterých se mluví v médiích,” uvedl.

Připustil, že debata by se o problematice vést měla. Podle něj se o ni zasloužil zejména ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), který neformálně oslovil své kolegy a nyní hledají různé varianty hlasování kvalifikovanou většinou.

Sám však v tomto směru plýtvat silami nehodlá. „Snažím se věnovat se otázkám, které mají reálnější šanci, že se v nich někam posuneme, typicky Ukrajina a rozšiřovací proces na Balkánu,“ dodal.

Den D pro Severomakedonce

Velký den čeká v úterý vlády Severní Makedonie a Albánie. V Bruselu oficiálně započnou přístupové rozhovory poté, co sobotní hlasování v severomakedonském parlamentu odstranilo poslední překážku, kterou zahájení procesu kladlo Bulharsko.

To cestu Severomakedonců do EU blokovoalo kvůli takzvanému „sporu o historii”.

Bulharsko trvá na tom, že makedonská identita a jazyk jsou bulharského původu a že Bulhaři jsou v Severní Makedonii utlačováni a musí být zahrnuti do ústavy jako etnikum zakládající samostatný stát.

Tím současně utrpěl proces euro-integrace i pro Albánii, protože jednání Albánie s EU jsou zařazena do jednoho balíku se Severní Makedonií.

Státy EU v Bruselu rozhořčily západní Balkán

Válka na Ukrajině

Dvě mezivládní konference – jedna pro Severní Makedonii a jedna pro Albánii –⁠⁠ budou pouhou formalitou. Skutečná jednání začnou po skončení léta a budou se táhnout několik let.

Pro ministra Lipavského, jakožto ministra zahraničí předsedající země, půjde přesto o diplomatickou výzvu. Konference totiž představuje průlom nejen pro Skopje a Tiranu, ale obecně i pro politiku rozšíření EU.

Současně se objevují obavy, že se na západním Balkáně snaží Rusko obnovit svůj vliv. Na zahájení konferencí by měl dorazit i český premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám