Hlavní obsah

Krymští Tataři utíkají už podruhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2014 po anexi Krymu utíkali před ruskými vojsky poprvé. Začali nový život jinde na Ukrajině. A v těchto dnech musí před válkou prchat znovu, jenže tentokrát už za hranice své vlasti. Na osm desítek krymských Tatarů teď našlo útočiště na jižní Moravě.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Krymský Tatar s ukrajinskou vlajkou

Článek

Cestu dvou evakuačních autobusů, které přivezly zejména ženy a děti, zorganizovalo brněnské sociálně ekologické hnutí Nesehnutí.

„Zaměřujeme se na skupiny, které jsou ohroženy dvojnásobně, tedy nejen konfliktem jako takovým, ale i tím, že jsou trnem v oku ruské okupační armádě. Mezi ty patří právě krymští Tataři, kteří protestují proti anexi Krymu. Jsou kvůli tomu vězněni a bojí se, že by zůstali pod ruskou okupační mocí,“ vysvětlil Právu Milan Štefanec, jeden z koordinátorů celé akce.

Nesehnutí pracují na Ukrajině při podpoře aktivistů či ekologů už od roku 2014, proto mohli v nynější situaci využít kontaktů a lidi ohrožené ruskou agresí odvézt.

Účast na obřích oslavách anexe Krymu byla pro některé povinná, píší média

Válka na Ukrajině

„Kromě žen a dětí jsme měli v našich autobusech i tělesně postižené, pro ně by bylo velmi obtížné se evakuovat nějak samostatně. A vezli jsme i ženy, které utekly z Krymu a teď musí utíkat znovu,“ popsal Štefanec.

První skupinu utečenců se podařilo ubytovat ještě ve spolupráci s jihomoravským krajem a hasiči, pro druhou našli Nesehnutí místo v hotelu, které zaplatil ochotný donátor.

„Teď jim poskytujeme základní asistenci a dáváme kontakty a informace například o možnostech zaměstnání,“ dodal Štefanec.

Budoucnost Krymu je s Ruskem, a to bez ohledu na hrozby, zní z Kremlu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám