Hlavní obsah

Prokremelský deník zveřejnil čísla padlých ruských vojáků. Po chvilce z webu zmizela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský provládní deník Komsomolskaja pravda v pondělí podle několika příspěvků na Twitteru krátce sdílel informace o údajných ztrátách ruské armády na Ukrajině, v řádu tisíců padlých i raněných vojáků. Údaje, které vysoce převyšují ukrajinské odhady, se prý objevily ve zprávě o situaci na Donbasu, ale brzy byly z článku odstraněny.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Těla mrtvých vojáků v pytlích leží na ulici v Mykolajivu.

Článek

Ruský list později zveřejnil prohlášení, ve kterém tvrdí, že jeho web napadli hackeři, kteří „falešné“ údaje zveřejnili. Deník je okamžitě odstranil.

Mezitím se ovšem začaly šířit na sociálních sítích. Na oficiálních stránkách ruského ministerstva obrany podobná data nejsou a ani jiné ruské oficiální zdroje o nich neinformovaly.

Ze screenshotu z ověřeného účtu zahraničního zpravodaje deníku The Wall Street Journal Yaroslava Trofimova se zdá, že ruský prokremelský list zveřejnil údaje ruského ministerstva obrany. Podle nich prý na Ukrajině zahynulo 9861 ruských vojáků a dalších 16 153 utrpělo zranění.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo informace o ztrátách ruské armády na Ukrajině pouze 2. března, kdy uvedlo, že zatím zahynulo 498 vojáků. Na základě otevřených zdrojů se podařilo potvrdit jména již 557 zabitých ruských vojáků, napsala na svém webu ruská redakce BBC.

Ruské ztráty jsou strašlivé. A to i ty, které Moskva přiznala

Válka na Ukrajině

Ukrajina odhaduje ruské ztráty na 15 000 vojáků, ale mezi nimi mohou být nejen padlí, ale i ranění a zajatí. Americký list The New York Times s odvoláním na „konzervativní odhady“ americké rozvědky psal o 7000 zabitých, a to na základě analýz médií, satelitních snímků a záběrů ruských vojáků a techniky pod palbou. I tyto údaje mohou být nepřesné.

Reklama

Výběr článků

Načítám