Hlavní obsah

K lékařům v Česku přicházejí těhotné Ukrajinky i lidé s vysokým tlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli promrzlí, vystrašení a unavení z dlouhé cesty, tak popisuje praktická lékařka Eva Kandrnalová setkání s prvními Ukrajinci, kteří potřebovali po příjezdu do Česka prohlédnout a vyšetřit. Některým stačila rada na dálku.

Foto: Foto ČTK – Vladimír Pryček

Ukrajinky v Ostravě se zajímají o možnost ošetření.

Článek

„O víkendu jsem poskytla telefonní a mailovou konzultaci asi 10 rodinám, s jednou rodinou jsem se potkala fyzicky v neděli. V pondělí jsme pak měli v ordinaci další čtyři rodiny,“ popsala Právu lékařka, která ordinuje v Praze 7.

Všechny podle ní spojuje velký strach a nejistota i kvůli blízkým na Ukrajině. Situaci špatně snášejí zejména ženy, jejichž muži zůstali ve válce.

Ve třech případech jsem poskytovala poradenství maminkám ve vysokém stupni těhotenství
Eva Kandrnalová, lékařka

„Ve třech případech jsem poskytovala poradenství maminkám ve vysokém stupni těhotenství, které jsem po základním interním vyšetření nasměrovala na nemocnice v Praze, kde se jich velmi vstřícně ujali,“ přiblížila Kandrnalová.

„V dalších případech šlo o běžné interní obtíže, např. dekompenzace vysokého tlaku, kožní nebo urologické potíže. Ze všech uprchlíků jsem cítila obrovský strach, některé situace byly i pro mne emociálně náročné,“ přiznala pro Právo lékařka. V kontaktu je s ukrajinskou ambasádou i neziskovými organizacemi, které ji s rodinami propojily.

Z Ukrajiny už do okolních zemí uprchlo 368 tisíc lidí

Válka na Ukrajině

„Problémem je občas jazyková bariéra, bohužel nemluvím ukrajinsky. Ale pacienti jsou trpěliví, mnozí s sebou přivádějí své tlumočníky,“ dodala lékařka.

Stěžejní je podle ní, aby se lidé prchající z Ukrajiny dostali co nejdříve k veřejnému pojištění, které získají po udělení víza. VZP v úterý informovala, že s potvrzením o vízu už nemusí chodit na pobočku pojišťovny.

Vedle formalit k pobytu v České republice si už mohou registraci k pojištění vyřídit přímo v krajských asistenčních centrech pomoci.

Zdarma i vakcína proti covidu

S přístupem k veřejnému zdravotnímu pojištění mají lidé automaticky nárok i na očkování proti covidu. Zaplatí jim je stát. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka uhradí Česko očkování i těm, kteří pojištění zatím nemají, pokud přijdou do některé z přímo řízených nemocnic, což jsou zpravidla fakultní nemocnice.

Většina Čechů odsuzuje útok Ruska a chce přijmout uprchlíky

Domácí

„Tam to budou mít úplně zdarma. Když budou chtít očkování jinde, je možné, že po nich budou chtít zaplatit aplikaci. Vakcínu hradí ministerstvo zdravotnictví,“ upozornil náměstek. Ministerstvo bude usilovat, aby také v těchto případech byla i aplikace zdarma. Zatím to na všech místech zaručit nelze.

Bezplatnou péči Ukrajincům bez pojištění, kteří utekli z domova, nabízelo přes stránku www.lekariproukrajinu.cz k úternímu odpoledni několik set praktických lékařů a pediatrů. Počty od pondělního dopoledne výrazně vzrostly. Přidávají se i specialisté, třeba gynekologové a kardiologové.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) adresoval před pár dny lékařům dopis, ve kterém jim děkuje za nasazení a žádá, aby společně vytrvali. Rozumí, že mnozí chtějí pomáhat na Ukrajině. Lékaře k tomu vyzvala i ukrajinská ambasáda v Praze. Podle Válka ale budou potřeba především v tuzemských ordinacích a nemocnicích, kam už přicházejí uprchlíci. Česká lékařská komora nabídla pomoc členům z Ukrajiny, kteří jsou v tíživé situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám