Hlavní obsah

Jednejte o vzniku bezletové zóny na Ukrajině, vyzvalo deset zákonodárců Fialu

Skupina 10 poslanců a senátorů se otevřeným dopisem obrátila na premiéra Petra Fialu (ODS) s výzvou, aby se zasadil o zahájení jednání o vyhlášení bezletové zóny na Ukrajině alespoň nad humanitárními koridory mimo oblasti bojových operací. Těmito koridory prchají civilisté před útočící ruskou armádou.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Děti v protibombovém krytu v Mariupolu

Článek

O vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou opakovaně žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. NATO to zatím odmítá s tím, že se chce vyvarovat přímé vojenské konfrontace s Ruskem.

Čeští zákonodárci tvrdí, že jsou si vědomi „nepředvídatelných následků”, které by takovýto krok měl, zároveň však zdůrazňují znepokojení, které vyvolávají pokračující ruské útoky na civilní cíle.

Apokalypsa v Mariupolu. V ulicích leží mrtvoly, evakuace se nedaří

Válka na Ukrajině

„V této souvislosti považujeme za nutné zahájit jednání alespoň o úzce vymezené zóně nad humanitárními koridory mimo oblast bojových operací. Pokud by k této operaci přispěly i státy mimo NATO, nemohlo by to být považováno za eskalační krok ze strany Aliance,” píší zákonodárci v otevřeném dopisu.

„Zahájení operace by doprovodil dekonfliktní mechanismus: státy účastnící se operace by se formálně obrátily na Radu bezpečnosti OSN, aby sama přijala další opatření k zamezení utrpení civilního obyvatelstva v souladu s Chartou OSN,” napsali zákonodárci.

Bezletovou zónu nad Ukrajinou by nemuselo zajišťovat NATO, ale třeba Izrael

Evropa

Členem Rady bezpečnosti OSN je i Rusko, které by zcela nepochybně přijetí jakékoliv rezoluce směřující proti vlastním zájmům odmítlo.

Premiér Fiala by podle autorů dopisu měl iniciativu k ustavení bezletové zóny konzultovat zejména s Polskem, Slovenskem, Rumunskem a státy Pobaltí, případně s dalšími státy mimo Severoatlantickou alianci, jako je Švédsko nebo Finsko.

EU se shodla na dalších sankcích. Dopadnou i na Bělorusko a Rusy ve Švýcarsku

Válka na Ukrajině

„Rozhodně si nepřejeme přímou vojenskou konfrontaci s Ruskou federací, pouze hledáme jakoukoliv přijatelnou možnost, jak alespoň v západní části Ukrajiny zabránit útokům na civilní obyvatelstvo a ukrajinské uprchlíky,” uvádí dopis, který podepsali senátoři Marek Hilšer, Adéla Šípová, Miroslav Adámek, Přemysl Rabas, Lukáš Wagenknecht, David Smoljak, Tomáš Fiala a poslanci Martin Exner, Šimon Heller a Pavel Žáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám