Hlavní obsah

Jako věrný pes. Orbánovi poslanci smetli návrh, který by umožnil zatknout Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Poslanci vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána nepodpořili opoziční návrh, aby se vláda zavázala, že prezident Vladimír Putin bude v případě vstupu na maďarské území zatčen. „Zachovali se jako Putinův věrný pes,“ reagovala poslankyně opoziční Demokratické koalice (DK) Ágnes Vadaiová.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Vládní poslanci zmíněný opoziční návrh nepodpořili na zahraničním výboru maďarského parlamentu. Podle návrhu DK by ruský prezident měl být při vstupu na maďarské území zatčen a vydán Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) v Haagu kvůli zločinům, které Rusko napáchalo na Ukrajině.

Foto: MTI

Ágnes Vadaidová

„Vládní poslanci hlasovali proti návrhu na Orbánův příkaz,“ nechala se slyšet Vadaiová.

Opoziční poslankyně obvinila Orbána, že slouží Putinovi, když draze kupuje ruský plyn. „Orbána zajímá profit, nikoliv ukrajinské děti,“ dodala Vadaiová.

Putina bychom nezatkli, Římský statut u nás vlastně neplatí, zjistilo najednou signatářské Maďarsko 

Zahraniční

Šéf úřadu maďarské vlády Gergely Gulyás už koncem března potvrdil, že Putina by na maďarském území nezatkli. Podle Gulyáse k tomu neexistuje právní důvod. ICC přitom v polovině března vydal zatykač na šéfa Kremlu kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných ukrajinských území do Ruska. Maďarsko podepsalo a ratifikovalo Římský statut, na jehož základě ICC vznikl.

Guylás argumentuje, že Římský statut nebyl začleněn do maďarského právního systému. „Můžeme se odkazovat na maďarské zákony a podle nich nemůžeme zadržet ruského prezidenta, protože statut ICC nebyl v Maďarsku veřejně vyhlášen,“ tvrdí Gulyás.

Putin je teprve třetím úřadujícím prezidentem, na kterého ICC vydal zatykač. Znamená to, že by mohl být zadržen a poslán do Haagu v případě, že navštíví jakoukoli z členských zemí ICC. Těch je nyní 123, kromě Ruska mezi nimi ale není například ani Čína nebo Spojené státy.

Přes 120 států má teď povinnost Putina zatknout, říká expertka

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám