Hlavní obsah

Poslední žijicí prokurátor Norimberských procesů: Chci vidět Putina za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Florida

Příští týden mu bude 102 let, je posledním žijícím žalobcem Následných norimberských procesů. Nyní, ze své rezidence na Floridě, sleduje Benjamin Ferencz snahu Mezinárodního trestního soudu (ICC) hnát k odpovědnosti ty, kteří se podle dostupných informací dopustili na Ukrajině válečných zločinů. Podle Ferencze by měl mezi nimi být i ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Profimedia.cz

Benjamin Ferencz

Článek

„Zločiny, které nyní Rusko páchá na Ukrajině, jsou ostudou lidské společnosti a odpovědné osoby by měly být pohnány k odpovědnosti za agresi, zločiny proti lidskosti a za obyčejné vraždy. Jakmile začnou zločince hnát před soud, tím budeme šťastnější,“ řekl nyní britskému deníku Daily Mirror.

Britský list v článku poznamenává, že Ferencz v průběhu rozhovoru několikrát zvýšil hlas, až do „křiku“.

Prokurátor ICC zahájil vyšetřování možných zločinů proti lidskosti na Ukrajině

Evropa

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan ve středu oznámil, že zahájil vyšetřování možných válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině.

Rusko v roce 2016 z ICC vystoupilo.

Je možné Putina odsoudit, myslí si

Aby mohl být Putin souzen, museli by vyšetřovatelé prokázat, že rozkaz k válečným zločinům vydal přímo on, nebo je aspoň posvětil. Putinovo okolí nebude zatčeno, pokud nevznikne nová vláda, píše Daily Mirror.

Zelenského volání po zavřeném vzdušném prostoru optimismus nezvyšuje, prohlásil Lavrov

Válka na Ukrajině

„Chci vidět Putina za mřížemi, je to možné,“ řekl.

Ferencz je americký právník narozený v rumunském Sedmihradsku. Byl vyšetřovatelem nacistických válečných zločinů pro druhé světové válce a poté hlavním žalobcem v procesu s Einsatgruppen v Procesech s válečnými zločinci před norimberskými vojenskými tribunály.

Reklama

Výběr článků

Načítám