Hlavní obsah

Zelenského zklamala slabá podpora Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očekával větší podporu od Izraele. Podle severu Ynet si na to postěžoval při čtvrtečním setkáním s novináři pozvanými na utajované místo.

Foto: Novinky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj při telefonátu s izraelským premiérem Naftalim Bennettem žádal zbraně, neprůstřelné vesty a helmy. Izrael ale zatím poskytuje pouze humanitární pomoc: zřizuje například polní nemocnici, kterou ale budou spravovat výhradně civilisté.

„Viděl jsem hezký snímek, na němž se za Ukrajinu u Zdi nářků modlili lidé zahalení do ukrajinské vlajky. Jsem za to vděčný. Mluvil jsem s izraelskými politiky. Máme slušné vztahy, ale vztahy v krizi procházejí zkouškou. Nemám pocit, že se izraelská vláda zabalila do ukrajinské vlajky,“ řekl novinářům Zelenskyj.

Bennett ve spojení s Moskvou

Bennett, který na žádost Ukrajiny nabízel Rusku zprostředkování rozhovorů, zůstává podle stanice Channel 13 ve spojení s Kyjevem i Moskvou. Po zmíněném telefonátu se Zelenským měl hovor také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kreml pak vydal prohlášení, že rozhovor inicioval izraelský premiér a že ruský prezident mu zopakoval, že zohlednění bezpečnostních zájmů Ruska je jednou z klíčových podmínek urovnání konfliktu.

Izrael se otáčí k Rusku zády. Riskuje hodně

Válka na Ukrajině

„My v Izraeli jsme si válek užili a mohu vám říci, že je snadné válku začít, ale velmi obtížné ji ukončit,“ řekl později Bennett. Poněkud rezervovaný postoj Izraele k Ukrajině se zdá překvapivý především s ohledem na dvousettisícovou židovskou menšinu a zhruba pět tisíc lidí s izraelským pasem, kteří na válkou zmítaném území zůstávají. Ještě před začátkem bojů se v listu The Jerusalem Post objevily informace, že Izrael má tajný plán na jejich záchranu. Pak vyšlo najevo, že zhruba tři tisíce svých občanů evakuoval a blíže neurčený počet odjel „po vlastní ose“.

Ostatní se ale nyní, pokud chtějí Ukrajinu opustit, musí dostat přes ukrajinské hranice do některé ze sousedních zemí, kde se jich ujmou izraelští diplomaté.

Ukrajinská ambasáda v Izraeli šikuje dobrovolníky do boje s Ruskem

Válka na Ukrajině

Klíčem je Sýrie

Experti vlažný postoj Izraele, který jinak patří ke spojencům USA a Západu, spojují se situací v Sýrii, kde má Rusko rozhodující vliv. Židovský stát totiž potřebuje „volné ruce“ na letecké operace v sousední zemi, aby mohl likvidovat íránské dodávky zbraní pro šíitský Hizballáh, jimiž by mohlo původně libanonské hnutí ohrožovat Izrael. Navíc Bennett opakovaně připomíná, že mu leží na srdci i židovská menšina v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám