Hlavní obsah

Itálie, Španělsko, Dánsko a Švédsko vyhostí přes 70 ruských diplomatů

Itálie, Španělsko, Dánsko a Švédsko v úterý oznámily, že vypovědí celkem přes 70 ruských diplomatů. Důvodem je podle nich ohrožení národní bezpečnosti a fakt, že ruští diplomaté prováděli výzvědnou činnost.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dánský ministr zahraničí Jeppe Kofod a jeho španělský kolega José Manuel Albares přímo uvedli, že jejich rozhodnutí souvisí i se zprávami o masovém zabíjení civilistů ruskými vojáky v ukrajinském městě Buča.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vyhošťování ruských diplomatů z evropských zemí odsoudil, označil ho za krátkozraké a uvedl, že Moskva adekvátně zareaguje.

Počet vyhoštěných ruských diplomatů od pondělí 4. dubna
Německo40
Francie35
Itálie30
Španělsko25*
Dánsko15
Švédsko3
*Španělská vláda celkový počet neupřesnila

Řím, Madrid, Kodaň a Stockholm rozhodly o nuceném odchodu ruských diplomatů jen den poté, co v pondělí vypověděly desítky ruských diplomatů Francie a Německo. Celkem od pondělí dostalo výzvu k návratu do Ruska bezmála 150 pracovníků ruských ambasád v šesti zemích.

„Došli jsme k závěru, že 15 vypovězených agentů provádělo špionážní činnost na dánském území... a chceme vyslat signál, že špionáž na dánském území je nepřijatelná,“ řekl v úterý šéf dánské diplomacie Kofod. Diplomaté mají Dánsko opustit do dvou týdnů.

Německo vyhostilo 40 ruských diplomatů

Evropa

Šéf italské diplomacie Luigi Di Maio na návštěvě Berlína uvedl, že náměstek italského ministra zahraničí Ettore Sequi si v úterý předvolal ruského velvyslance Sergeje Razova, aby mu sdělil, že italská vláda označila 30 osob působících při ruském zastoupení v Itálii za nežádoucí osoby.

„Toto opatření přijaté v souladu s dalšími evropskými a světovými partnery bylo nezbytné s ohledem na národní bezpečnost a také v kontextu současné krize, kterou Rusko způsobilo svým nevyprovokovaným útokem proti Ukrajině,“ uvedl Di Maio.

„Ministerstvo zahraničních věcí dnes rozhodlo, že deportuje tři ruské diplomaty, jejichž činnost ve Švédsku byla v rozporu s Vídeňskou úmluvou,“ řekla novinářům v úterý švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová. Na tiskové konferenci upřesnila, že dotčení diplomaté pracovali pro výzvědné služby.

Francie vyhostí 35 ruských diplomatů

Válka na Ukrajině

„Rozhodli jsme se vyhostit ze Španělska ruské diplomaty a zaměstnance ambasády Ruské federace ve Španělsku, kteří představují ohrožení bezpečnostních zájmů země, a to po strašlivých činech spáchaných na Ukrajině, zejména v Buči. Hovoříme asi o 25 lidech, jejich seznam dokončujeme,“ řekl španělský ministr zahraničí Albares. Podle něj mezi vyhoštěnými není ruský velvyslanec.

Mluvčí Kremlu Peskov řekl, že rozhodnutí evropských zemí lituje, podle něj je „krátkozraké“, zejména s ohledem na to, že zkomplikuje možnost diplomatických jednání.

Hackeři odtajnili ruské „řezníky“ z Buče. Zveřejnili jména, pasy i hodnosti

Bezpečnost

V pondělí oznámila Francie, že vyhostí 35 ruských diplomatů, jejichž činnost je v rozporu s francouzskými zájmy. V úterý si francouzské ministerstvo zahraničí předvolalo ruského velvyslance.

Německo v pondělí rozhodlo o tom, že ze země vypoví 40 ruských diplomatů, kteří podle Berlína pracují pro ruské tajné služby.

V březnu museli odjet ruští diplomaté například z Bulharska, Polska, Lotyšska, Nizozemska či Irska. Slovensko rozhodlo o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v zemi o 35 osob. Česko označilo za nežádoucí osobu zástupce ruského velvyslance Feodosije Vladyševského.

Česko vyhošťuje zástupce ruského velvyslance

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám