Hlavní obsah

Srbsko čeká krizi kvůli ruské invazi. Chystá se zakázat vývoz některých plodin

Srbsko se chystá zakázat vývoz některých plodin a potravin. Televizi B92 to řekl srbský prezident Aleksandar Vučić. Bělehrad od čtvrtka zakáže vývoz pšenice, kukuřice, mouky a oleje na vaření. Vučić to zdůvodnil tím, že se jejich ceny na mezinárodních trzích kvůli ruské invazi na Ukrajinu v posledních dnech prudce zvýšily.

Foto: Florion Goga, Reuters

Srbský prezident Aleksandar Vučić.

Článek

„Někteří lidé to vidí jako příležitost, jak vydělat peníze. To nemůžeme dovolit,” řekl Vučić. „Budeme mít dostatek pšenice pro naše vlastní potřeby,” pokračoval a dodal, že země bude muset projít největší krizí od roku 1945.

Prezidentovo rozhodnutí ještě musí schválit parlament, uvedla agentura Reuters. Vučiče, který den po invazi řekl, že „plně podporuje územní celistvost Ukrajiny", zároveň se však odmítá připojit k západním sankcím vůči Rusku, čekají příští měsíc parlamentní a prezidentské volby.

V obchodech na Ukrajině dochází potraviny, vláda pozastavila vývoz

Evropa

Srbsko se snaží vyvažovat svou ambici vstoupit do Evropské unie s historickými vazbami na Rusko. Nezavedlo sankce proti Moskvě navzdory tlaku, aby jako kandidátská země svou zahraniční politiku sladilo s politikou EU.

Ruská společnost Gazpromněfť je většinovým vlastníkem srbského energetického koncernu NIS, ten má v zemi monopol. Ruský plynárenský gigant Gazprom je většinovým vlastníkem jediného srbského zásobníku plynu, připomněla agentura Reuters.

Obilí máme dostatek, tvrdí ministerstvo

Válka na Ukrajině

Ukrajina, které se přezdívá sýpka Evropy, až do konce letošního roku zakázala vývoz žita, ječmene, pohanky, prosa, cukru, soli a masa. Podle agentury Reuters to vyplynulo ze zveřejněného usnesení ukrajinské vlády. Země už dříve zavedla na vývoz některých zemědělských produktů kvóty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám