Hlavní obsah

Firmy chtěly obejít sankce a vyvést desítky milionů. FAÚ to zarazil a poslal na ně policii

Aktualizováno

Finanční analytický útvar (FAÚ) zaznamenal pokusy o obcházení sankcí, které byly v souvislosti s invazí na Ukrajinu přijaty vůči Rusku i konkrétním osobám. Případy šetří policie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„FAÚ řeší několik případů obcházení sankcí uvalených na ruské subjekty v souvislosti s agresí Ruska na Ukrajinu. Tyto firmy chtěly z České republiky vyvádět peníze v celkovém objemu několika desítek milionů korun,” oznámilo ministerstvo financí, pod nějž FAÚ spadá.

Útvar konkrétní účty zmrazil a podal trestní oznámení. „Případy jsou nyní v rukou policie,” uvedlo ministerstvo bez dalších podrobností.

EU doposud přijala čtyři balíky sankcí, které postihují zejména ruský bankovní sektor. Ve hře je i odstřižení od dodávek ruské ropy, případně i zemního plynu. O dalším balíku by se mělo jednat ve čtvrtek na summitu v Bruselu.

V Česku 17 rizikových firem

Čeští vládní politici v minulých dnech prohlašovali, že země zvažuje vytvoření vlastního sankčního seznamu i požadavku, aby potenciální ruští a běloruští příjemci dotací odsoudili válečné zločiny ruského prezidenta Vladimira Putina. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) kromě toho požádal Evropskou komisi (EK), aby v dalším balíčku sankcí bylo vydáno evropské nařízení, které ruským a běloruským oligarchům zamezí přístup k dotacím a zakázkám.

Nestlé začíná couvat. V Rusku přestane prodávat KitKat či Nesquik

Válka na Ukrajině

Podle seznamu, který v úterý zveřejnila firma Datlab, v případě 17 firem v Česku existuje riziko, že jsou napojené na osoby ze sankčních seznamů evropských zemí proti Rusku. U dalších 66 firem je vazba na sankční seznamy Spojených států.

Na seznamu, který Datlab označuje za nezávazný, se nacházejí například firma Strabag s podílem ruského oligarchy Olega Děripasky či společnosti ČKD Blansko a Škoda JS. Seznam není úplný, protože řada majitelů firem zůstává skrytá. Firma Datlab ho tak označuje za provizorní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám