Hlavní obsah

Nestlé začíná couvat. V Rusku přestane prodávat KitKat či Nesquik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Potravinářský gigant Nestlé výrazně omezí aktivity v Rusku. Zastaví prodej několika značek. Jednat se bude například o čokoládové tyčinky KitKat nebo cereálie Nesquik. Společnost to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Zaměřujeme se na poskytování základních potravin, jako je dětská výživa a produkty lékařské/nemocniční výživy. To znamená, že pozastavíme drtivou většinu našeho předválečného objemu v Rusku,“ uvedl mluvčí Nestlé.

Švýcarská společnost byla v posledních týdnech hojně kritizována za to, že jako jedna z mála západních firem v Rusku stále operuje. Své podnikání tam kvůli ruské agresi na Ukrajině omezila jen částečně, když přestala doručovat životně nedůležité produkty, jako je káva nebo minerální voda.

První „varovný výstřel“. Hackeři zaútočili na Nestlé a zveřejnili citlivá data

Bezpečnost

Ke stažení se z ruského trhu vyzývala Nestlé i Ukrajina. Její premiér Denys Šmyhal minulý týden na Twitteru uvedl, že o tom jednal s generálním ředitelem firmy. Ve své prosbě byl ale neúspěšný.

Nestlé ve středečním oznámení dále uvedla, že neočekává, že bude v Rusku v dohledné době vytvářet zisk, a pokud ano, bude tyto peníze věnovat humanitárním organizacím.

Nestlé pod palbou kritiky. Své podnikání v Rusku odmítá ukončit

Válka na Ukrajině

Nestlé vyrábí například kávy Nescafé a Nespresso, čokoládové tyčinky KitKat, cereálie Nesquik, kořenicí směsi Maggi nebo potravu pro domácí mazlíčky Purina Pro Plan a Friskies. V České republice patří do skupiny Nestlé továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov se značkami Orion, Margot, Kofila, Bon Pari či Jojo.

Akcie Nestlé ve středu na burze v Curychu vykazovaly mírný zisk, po poledni už ale odepisovaly téměř jedno procento a byly těsně nad hranicí 119 franků. Jejich roční maximum je těsně pod 130 franky.

Danone ponechá jen základní sortiment

Francouzská potravinářská společnost Danone ve středu uvedla, že bude v Rusku pokračovat v produkci základních mléčných produktů a dětské výživy, ale ukončí ostatní obchodní aktivity v zemi. Rusko se loni na celkových tržbách Danone podílelo zhruba pěti procenty. Zelenskyj ve středu v on-line projevu k francouzským poslancům vyzval k okamžitému odchodu francouzských podniků z ruského trhu.

Firma Danone uvedla, že válku na Ukrajině od začátku odsuzuje. Zdůraznila, že její podpora lidí a zaměstnanců v Rusku nepředstavuje podporu kroků Moskvy. „Máme povinnost postarat se o svých 8000 kolegů v Rusku a o ruské občany, obyčejné lidi, kteří na nás spoléhají, pokud jde o kojeneckou výživu, klinickou výživu či mléčné produkty,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám