Hlavní obsah

EU si do konce zimy poradí bez ruského plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie nakoupila dostatek zkapalněného zemního plynu (LNG), aby byla až do konce zimy nezávislá na dovozu z Ruska. V rozhovoru s německou televizí ARD to ve středu řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Von der Leyenová už v úterý uvedla, že EU se musí stát na ruské ropě a plynu nezávislou.

„Na dodavatele, který nás výslovně ohrožuje, se prostě spolehnout nemůžeme. Musíme jednat hned, abychom zmírnili dopad rostoucích cen energií, diverzifikovali naše dodávky plynu na příští zimu a urychlili přechod na čistou energii,” sdělila předsedkyně.

Biden chtěl s Araby jednat o náhradě za ruskou ropu. Odmítli ho

Válka na Ukrajině

I když se EU připravuje na alternativní dovoz v podobě LNG, tak Rusko zatím plynové kohoutky směrem do Evropy nezavřelo. Plynárenský gigant Gazprom ve středu uvedl, že dodávky přes Ukrajinu pokračují jako obvykle v objemu 109,5 milionu metrů krychlových denně.

Německo: Bez Ruska se zatím neobejdeme

Zákaz dovozu ropy, zemního plynu a uhlí z Ruska oznámily v úterý Spojené státy, které nejsou na ruských komoditách tak závislé jako Evropa. Velká Británie informovala, že do konce letošního roku postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů.

Bezradné Německo. Zákaz ruské ropy by u nás znamenal chaos a vítězství Kremlu

Válka na Ukrajině

Na ruském plynu je obzvlášť závislé Německo, které se tak k zákazu jeho dovozu staví negativně.

„V současné době nelze dodávky energie pro zajištění výroby tepla, mobility, zásobování elektřinou a běhu průmyslu v Evropě zajistit jiným způsobem. Má proto zásadní význam pro poskytování veřejných služeb a každodenní život našich občanů,” uvedl německý kancléř Olaf Scholz v pondělním prohlášení.

Europoslanci: Okamžitě zastavme dodávky plynu z Ruska, platíme tanky pro Putina

Válka na Ukrajině

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh ve středu kolem 9:40 SEČ odpisovala 12,4 procenta na 188 eur za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

V pondělí cena plynu vystoupala kvůli ruské invazi a sankcím až na 345 eur za megawatthodinu (MWh).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám