Hlavní obsah

Francie dodávala Rusku vojenské vybavení i po anexi Krymu a zavedení sankcí

Paříž

Francie dodávala Rusku vyspělé vojenské vybavení mezi lety 2015 a 2020, kdy už byly v platnosti unijní sankce vůči Rusku za jeho anexi poloostrova Krym z roku 2014. V pondělí to napsal server Disclose, který se opírá o uniklé utajované vládní dokumenty a o informace z volně dostupných zdrojů.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Tehdejší francouzský prezident François Hollande v roce 2015 pod tlakem evropských zemí i USA zrušil prodej dvou válečných lodí Mistral Rusku, menších a méně nápadné zakázky nicméně podle Disclose pokračovaly dál.

Článek

Francouzské ministerstvo obrany v reakci uvedlo, že smlouvy na vybavení s Ruskem byly podepsány ještě před zavedením sankcí, dodávky proto neodporovaly postihům ani postojům EU.

Disclose uvádí, že francouzské společnosti dodaly mezi lety 2015 a 2020 Rusku vojenské vybavení v celkové hodnotě 152 milionů eur (3,8 miliardy korun). Největší zakázky měly firmy Thales a Safran, v nichž je největším akcionářem francouzský stát.

Čtyři týdny do voleb, Macron má před Le Penovou obrovský náskok

Zahraniční

Termokamery i navigace

Rusko v tomto období dostalo z Francie termokamery do více než 1000 tanků či pokročilé navigační systémy a infračervené detektory pro stíhačky a vrtulníky. Disclose poznamenává, že některá z těchto zařízení se teď zřejmě používají při ruské invazi na Ukrajinu.

„Pokud jde o vývoz vojenského vybavení, řídí se Francie striktně svých mezinárodních závazků, zejména podle Smlouvy o obchodu se zbraněmi (ATT) a společné pozice EU,“ napsal na Twitteru mluvčí francouzského ministerstva obrany Hervé Grandjean.

Macron: V příštích týdnech se ukončení války nedočkáme

Válka na Ukrajině

Pokračování v dodávkách vojenského vybavení podle něj přímo povoluje opatření, které sankce zavádělo. „Smlouva uzavřená před anexí Krymu může být naplněna a dodávky vybavení zakoupeného před červencem 2014 mohou být doručeny,“ dodal. Francie podle něj neuzavřela s Ruskem od uvalení sankcí z roku 2014 žádnou novou zbrojní smlouvu a od napadení Ukrajiny Rusku nedodala žádné nové vojenské vybavení.

Tehdejší francouzský prezident François Hollande v roce 2015 pod tlakem evropských zemí i Spojených států zrušil prodej dvou válečných lodí Mistral Rusku, menší a méně nápadné zakázky nicméně podle Disclose pokračovaly dál, ačkoliv je Hollande i nynější prezident Emmanuel Macron mohli také zrušit.

Francie Egyptu předala první válečnou loď třídy Mistral

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám