Hlavní obsah

Důkaz pro tribunál, reagoval Zelenskyj na stať RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jeden z důkazů ruských válečných zločinů označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj článek ruské státní agentury RIA Novosti Co má Rusko dělat s Ukrajinou.

Foto: Sergej Grits, ČTK/AP

Matka, dcera a vnučka. Tato trojice mířila v pátek na přechodu v Medyce do Polska.

Článek

Upozornil, že autor Timofej Sergejcev v něm doporučuje „deukrajinizaci“ a „deevropeizaci“ Ukrajiny a požaduje dokonce zrušení samotného názvu státu Ukrajina.

„Název Ukrajina zřejmě nemůže být zachován jako titul nějakého zcela denacifikovaného státního útvaru osvobozeného od nacistického režimu,“ napsal Sergejcev, kterého ruská agentura představuje jako filozofa.

Ruská státní agentura otevřeně píše: Ukrajina nesmí existovat

Evropa

Zároveň tvrdí, že „nacisté, kteří vzali do rukou zbraně, musí být maximálně zlikvidováni při bojích“, a dodává, že „není třeba dělat podstatné rozdíly mezi ozbrojenými silami Ukrajiny a tzv. nacionalistickými prapory a také územní obranou, která se k nim přidala“.

Podle Zelenského jde o jakýsi návod „k likvidaci všeho, co dělá Ukrajince Ukrajinci“. „Tvrdí se tam (v článku), že dokonce název našeho státu má být vymazán. Fakticky se uvádí, že smrt co největšího počtu našich lidí ve válce je vítána,“ reagoval Zelenskyj podle portálu Ukrajinska pravda.

Šéf Záporožské oblasti ztráty v některých částech regionu přirovnal k Buči

Válka na Ukrajině

„Pokud by se naše armáda nedržela, pokud by se náš lid nezvedl na obranu našeho státu, udělali by to, co spáchali v Buči, na celém území Ukrajiny,“ varoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám