Hlavní obsah

Ukrajina spustila web pro zájemce o službu v cizinecké legii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina spustila webové stránky pro cizince, kteří se chtějí v rámci mezinárodní legie zapojit do obrany země proti ruské vojenské agresi. Oznámil to v sobotu úřad ukrajinského prezidenta.

Foto: Ministerstvo zahraničí Ukrajiny

Ukrajina spustila web pro zájemce o službu v cizinecké legii.

Článek

Všechny potřebné praktické informace najdou zájemci o službu v legii na stránce fightforua.org.

Cizinci, kteří chtějí vstoupit do Mezinárodní obranné legie Ukrajiny, se mají obrátit na ukrajinské velvyslanectví ve své zemi. Od diplomatů se dozvědí, jaké musejí společně s přihláškou dodat dokumenty, poté si je ukrajinský vojenský přidělenec pozve na pohovor. S jeho pomocí vyplní přihlášku k dobrovolné službě v ukrajinské armádě a obdrží informace k cestě do země.

„Pokud máte k dispozici vlastní vojenskou výstroj jako oblečení, helmy či neprůstřelné vesty, doporučujeme vzít je s sebou,“ uvádí se na stránce po potenciální zahraniční bojovníky. Smlouvu o vstupu do legie podepíše zájemce až poté, co dorazí na místo, které mu určí ukrajinská strana.

Vysloužilci se hlásí: Ovládáme sovětskou techniku

Domácí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek oznámil, že na Ukrajinu již dorazili ze zahraničí první dobrovolníci ochotní bojovat po boku Ukrajinců proti ruskému vpádu. Již v té době Ukrajina evidovala na 16 000 zájemců o službu v její cizinecké legii. Moskva vzápětí varovala, že „zahraniční žoldnéři“ se nebudou těšit postavení válečných zajatců, ale budou postaveni před vojenský soud.

Nejsme romantičtí pistolníci, chceme pomoci

Domácí

Na Ukrajinu chtějí jet bojovat také někteří Češi. Podle dosavadní právní úpravy tak mohou učinit legálně pouze v případě získání výjimky od prezidenta republiky. O tu podle Pražského hradu do čtvrtka požádalo na 300 lidí. Politici zvažují změnu zákona, která by službu v ukrajinské armádě umožnila. Některé země už službu v ukrajinské armádě svým občanům povolily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám